Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam

Onder leiding van prof. dr. Bastiaan de Galan van Maastricht UMC+ is een groot Europees onderzoeks- en innovatieproject van start gegaan om de suikerspiegel van mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline stabieler te krijgen. Daarvoor wordt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) een systeem gebouwd dat het mogelijk maakt dat iedereen met diabetes een insulinedosering krijgt die op dat moment en in die situatie passend is. Het zal veel meer mogelijkheden tot zelfmanagement geven.

Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Bij diabetes maak het lichaam geen of onvoldoende insuline aan waardoor er onvoldoende energieomzetting kan plaatsvinden en de bloedsuiker te hoog blijft. Dit is schadelijk voor organen en weefsels. Insuline zal dan van buitenaf toegediend moeten worden. Bij behandeling met insuline is het zaak de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau maar ook zo stabiel mogelijk te houden. Sterk wisselende bloedsuikerspiegel heeft namelijk ook nadelige invloed op organen en weefsels. Dit vergt een complexe vorm van behandeling met grote impact op het dagelijks leven van mensen met diabetes. Diabetes neemt wereldwijd toe, ook in Nederland.

Gepersonaliseerde behandeling
In het zogenoemde MELISSA-project wordt een hulpmiddel ontwikkeld gebaseerd op artificiële intelligentie om mensen met diabetes te ondersteunen bij de behandeling met insuline. Hierbij worden gegevens van glucosemetingen, maaltijden, lichamelijke inspanning en persoonskernmerken samengebracht, zodat de adviezen zoveel mogelijk op de persoon en de omstandigheden zijn aangepast. Mensen met diabetes krijgen met de beschikbare tools meer inzicht en grip op hun bloedsuikerspiegel en hun gezondheidstoestand. Behandelaars krijgen meer en betere informatie voor het nemen van de juiste behandelbeslissingen. De introductie van AI-gebaseerde oplossingen voor gepersonaliseerde behandeling zal een enorme impuls zijn voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline.

AI
Het ultieme doel van het MELISSA-project is om een veilig en evidence-based klinisch toepasbaar hulpsysteem te ontwikkelen dat betaalbaar is voor iedereen met diabetes die insulinebehandeling nodig heeft. Het heeft een grote IT-component. De grote hoeveelheid data uit verschillende landen zal met behulp van artificiële intelligentie geanalyseerd worden om het systeem voortdurend te optimaliseren. “Door de ontwikkeling van een klinisch gevalideerde, efficiënte en kosteneffectieve op AI gebaseerde digitale diabetesmanagementoplossing, zullen we in staat zijn mensen met insuline behandelde diabetes en hun zorgverleners te ondersteunen bij het verkrijgen en behouden van normale bloedglucosewaarden. Hierdoor kunnen zowel hyper- als hypoglykemieën worden voorkomen, zullen er minder complicaties zijn en krijgen patiënten een betere kwaliteit van leven. Elke met insuline behandelde persoon met diabetes zal een behandeling op maat kunnen krijgen op basis van zijn individuele behoeften," legt dr. Bastiaan de Galan uit, hoogleraar Interne Geneeskunde en Diabetologie en coördinator van het MELISSA-consortium.

Het MELISSA-project heeft 12 internationale partners uit Denemarken, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland en wordt gefinancierd via het Horizon Europa-kaderprogramma vooronderzoek en innovatie van de Europese Unie en krijgt de komende vier jaar 5,9 miljoen euro. Zie ook de website van het project: https://www.melissa-diabetes.eu/


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Miljoenen Europese subsidie voor ontwikkelen precieze insulinetherapie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!