Bij mensen die lijden aan COPD zijn de longen chronisch ontstoken

Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernstige vorm van de longziekte COPD heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Bovendien treden er geen negatieve bijwerkingen op. Dat blijkt uit een recente studie van Cindy van den Berg-Verberkt en dr. Daisy Janssen, beiden verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Bij mensen die lijden aan COPD zijn de longen chronisch ontstoken. In Nederland gaat dat om bijna 600.000 mensen. Patiënten kunnen moeilijker ademen en hebben daardoor minder energie voor dagelijkse dingen als aankleden, traplopen of boodschappen doen. Uit de studie van Ciro en UM/MUMC+ blijkt nu dus dat een dagelijkse dosis morfinetabletten de klachten dermate verlicht, dat COPD-patiënten een duidelijk positief effect op de kwaliteit van leven ervaren. Via het behandelcentrum Ciro en twee ziekenhuizen deden 124 COPD-patiënten mee aan de Maastrichtse studie. De ene helft kreeg gedurende 4 weken een dagelijkse, lage dosis morfinetabletten voorgeschreven; de andere helft een placebo. "Morfine vermindert het gevoel van kortademigheid. Juist door die kortademigheid ervaren mensen met ernstig COPD veel problemen met het doen van hun dagelijkse dingen. Wij hebben gezien dat als je deze kortademigheid behandelt met morfine, de kwaliteit van leven verbetert," zegt onderzoeker Cindy van den Berg-Verberkt.

Lage dosis
Behandelaars waren tot nog toe vrij terughoudend met het voorschrijven van morfine, omdat er twijfels bestonden over eventuele negatieve bijwerkingen van het middel. Die vrees is volgens de Maastrichtse onderzoekers ongegrond. "Artsen zijn, zeker bij mensen met chronische longziekten, vaak bang voor een negatief effect van morfine op de ademhaling", aldus dr. Daisy Janssen. "In ons onderzoek hebben we hier heel zorgvuldig naar gekeken. We hebben gezien dat een lage dosis morfinetabletten, ook bij mensen met ernstig COPD, geen nadelig effect heeft op de ademhaling. Morfine is dan ook een goede extra behandeloptie voor mensen met ernstig COPD die ondanks de gebruikelijke behandeling van hun ziekte nog steeds last hebben van ernstige kortademigheid."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten met ernstig COPD gebaat bij dagelijkse dosis morfine
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 20 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!