Chemotherapie wordt meestal aangeraden bij jonge vrouwen (< 40 jaar) met vroeg-stadium borstkanker

Een kwart van de jonge vrouwen die chemotherapie hebben ondergaan voor borstkanker is binnen vijf jaar bevallen van een kind. Dat blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van het Maastricht UMC+. In een speciaal daarvoor opgezet programma helpen deskundigen om een toekomstige kinderwens te kunnen vervullen. In het wetenschappelijk tijdschrift Breast Cancer Research and Treatment en in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde beschrijven de onderzoekers de resultaten van het Maastrichtse programma.

Chemotherapie wordt meestal aangeraden bij jonge vrouwen (< 40 jaar) met vroeg-stadium borstkanker, omdat dit tot betere behandeluitkomsten leidt. Die behandeling kan er echter ook voor zorgen dat er problemen ontstaan met de vruchtbaarheid en het vervullen van een toekomstige kinderwens. Chemotherapie kan immers ook schadelijk zijn voor de eierstokfunctie. Na een aantal jaren kan die functie weer terugkeren, maar dat is niet altijd het geval. In het Maastricht UMC+ wordt daarom sinds 2008 een zogeheten fertiliteitspreservatieprogramma aangeboden aan patiënten.

Zwanger
In het programma kunnen toekomstige wensen, risico's en opties zoals bijvoorbeeld het invriezen van eicellen worden besproken. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af zo concluderen de Maastrichtse onderzoekers. Ongeveer een kwart van de patiënten is binnen vijf jaar namelijk bevallen van een gezonde baby. In bijna alle gevallen ging het om een spontane zwangerschap, bij een klein aantal via gebruik van eerder ingevroren eicellen. De wetenschappers volgden in een periode van 7 jaar 118 vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar) die met chemotherapie werden behandeld voor borstkanker. In totaal hebben 26 vrouwen 32 kinderen ter wereld gebracht in de onderzoeksperiode.

Geruststellend
"Het is een geruststellende gedachte dat we ondersteuning kunnen bieden in het vervullen van een kinderwens, ondanks de chemotherapie", zegt Ingeborg Vriens, medisch oncoloog van het Maastricht UMC+. "Het gaat om jonge vrouwen die midden in het leven staan en al door een moeilijke periode zijn gegaan. In eerste instantie is alles er natuurlijk op gericht om de borstkanker te behandelen en te overleven, maar we willen ook een toekomst bieden met een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven. Het vervullen van een kinderwens hoort daarbij."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Succesvolle zwangerschap na chemotherapie voor borstkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!