De onderzoekers vonden geen bewijs voor een toename van plotselinge hartstilstand bij atleten na vaccinatie tegen covid-19

Sportcardiologen van Amsterdam UMC analyseerden wereldwijde studies en vonden geen verband tussen vaccinatie en plotselinge hartstilstand bij atleten. “Er is geen reden tot zorgen bij topsporters over covid-19-vaccinatie deze winter. Timing van de vaccinatie zelf is wel zinvol, om te voorkomen dat de sportprestaties er onder kunnen lijden”, aldus Harald Jørstad, sportcardioloog bij Amsterdam UMC. Je kunt erop wachten: zodra een atleet met een plotselinge hartstilstand op de grond valt, worden sociale media overspoeld met beweringen dat covid-19-vaccinaties de schuldigen zijn. Dit zag je bij de Engelse voetballer Charlie Wyke, de wielrenner Sonny Colbrelli, en ook zeer recent bij basketballer en zoon van LeBron, Bronny James. Volgens Jørstad is er geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Goede timing van de vaccinatie kan er wel voor zorgen dat de sportprestaties niet negatief worden beïnvloed. Dit blijkt uit het artikel dat is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

4 miljoen mensen
Harald Jørstad analyseerde samen met Joelle Daems, promovendus sportcardiologie bij Amsterdam UMC, bestaande literatuur over het onderwerp. Er zijn veel geruchten dat covid-19-vaccinatie zou leiden tot een ontsteking van de hartspier (myocarditis) die een hartstilstand kan veroorzaken. De onderzoekers vonden geen bewijs voor een toename van plotselinge hartstilstand bij atleten na vaccinatie tegen covid-19. "We analyseerden alle studies die we konden vinden, waaronder eentje uit Australië waar data van meer dan 4 miljoen mensen in opgenomen is. De Australische onderzoekers concludeerden dat er na vaccinatie niet meer mensen een plotselinge hartstilstand kregen. Ook kregen mensen na vaccinatie niet vaker een plotselinge hartstilstand door myocarditis.”

Geen bewijs
Myocarditis komt het vaakst voor bij jonge mensen en dan vooral bij mannen. In zeldzame gevallen kan een covid-19-infectie myocarditis veroorzaken. En in nog minder gevallen kan het een bijwerking van vaccinatie zijn, en dan verloopt de myocarditis doorgaans milder dan na een infectie. “Hoewel atleten – vanwege hun relatief jonge leeftijd – een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van myocarditis, vonden we in de studies geen bewijs dat covid-19-vaccinatie in combinatie met intensieve lichaamsbeweging dit risico nog verder verhoogde”, zegt Daems.

Milde bijwerkingen
Sporters aarzelen misschien zich te laten vaccineren omdat het hun prestaties zou kunnen verminderen, maar dit Amsterdam UMC-artikel benadrukt dat het vaccin over het algemeen goed wordt verdragen. De meeste atleten ervaren slechts milde bijwerkingen. Een studie onder 127 Olympische en Paralympische atleten toonde aan dat slechts 8 atleten niet in staat waren om te trainen op de dag van de vaccinatie, waarbij 7 van de 8 de training de volgende dag al konden hervatten.

Kleine VO2max-daling
"Verrassend genoeg zagen we in één studie wel een kleine daling van de VO2max", vertelt Daems. VO2max geeft aan hoeveel zuurstof een persoon kan verbruiken tijdens het sporten en wordt meestal gezien als een meting van het uithoudingsvermogen. Deze studie toonde een kleine, maar statistisch significante afname van VO2max aan, zeven dagen na vaccinatie. Daems: "De omvang van deze afname was erg klein en het lijkt onwaarschijnlijk dat deze afname gevolgen heeft voor de daadwerkelijke conditie.”

"Ons literatuuronderzoek laat zien dat atleten geen reden hebben om zich zorgen te maken. Atleten die deze winter een vaccin overwegen, kunnen zich waarschijnlijk wel beter buiten de grote wedstrijdperiodes laten vaccineren", besluit Jørstad.

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geen verband tussen vaccinatie en plotselinge hartstilstand atleten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!