Een Eindhovens-Rotterdams hyperthermie-onderzoek heeft subsidie gekregen van KWF-Fight cancer.

 

Half miljoen

De TU Eindhoven en het Erasmus MC Kanker Instituut krijgen samen € 500.000 voor hun studie, getiteld 'Personalised MR-guided Hyperthermia Control for Adaptive Cancer Therapy: Control-2-ACT'.

BijwerkingenGevorderde kanker wordt veelal bestraald, eventueel in combinatie met chemotherapie. Deze aanpak veroorzaakt op de korte en de lange termijn bijwerkingen die het uiterste vragen van de patiënt, aldus ir. Maarten Paulides en collega-onderzoeker prof. Maurice Heemels. Het doel van hun onderzoek is de effectiviteit van deze behandelingen vergroten zonder de patiënt extra te belasten.

Versterkt effect

Paulides: "De oplossing die we voorstellen heet hyperthermie. Dit is een lokale behandeling waarbij de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot ongeveer 43°C, voor een uur. Klinische studies, waarbij bestraling en chemotherapie worden gecombineerd met hyperthermie, laten zien dat het effect van bestraling en chemotherapie wordt versterkt. Hierdoor vergroot de kans op genezing of wordt de levensverwachting verlengd. Erg belangrijk is dat deze warmtebehandeling doorgaans geen bijwerkingen veroorzaakt."

Temperatuurmeting

Maar, zegt hij, om de hyperthermie succesvol te laten verlopen, moet de tumor heel nauwkeurig worden verwarmd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om met een MRI-scanner de temperatuur in het lichaam te meten. Deze verbeterde temperatuurmeting willen Paulides en collega dr. Martine Franckena inzetten om de verwarming van de tumor beter te regelen, samen met hun Eindhovense collega's.

Samenwerkingspartners

Aan Control-2-ACT werken diverse ziekenhuizen en bedrijven mee: de Uniklinik Köln, de Ludwich-Maximillian-University München, Sensius, Dr. Sennewald Medizintechnik en Philips Research.

Jong en talentvol

Subsidiegever KWF-Fight daagt het publiek uit om sportieve acties te organiseren ten bate van kankerbestrijding. Bijvoorbeeld zaterdag 26 augustus wordt er gezwommen in de havens van Dordrecht, de Dudok City Swim. Met de opbrengsten van dit soort evenementen steunt Fight jonge talentvolle onderzoekers die baanbrekende ideeën hebben, onder wie Paulides en Heemels.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!