Vaccin bleek effectief in proefdieren

35 honden met blaaskanker kregen een behandeling met een kankervaccin. Hierdoor verdubbelde de gemiddelde overleving van de honden. De tumor verdween, werd kleiner of stopte met groeien. Het vaccin gaf geen bijwerkingen. “Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen”, zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.

Het tijdschrift Nature Communications publiceerde dit resultaat van een studie van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en een veterinair oncologiecentrum.

In 2006 vond het onderzoeksteam een eiwit dat exclusief aanwezig is in tumorbloedvaten. Sindsdien achterhaalde het team wat de rol van dit eiwit is. Griffioen legt uit: “Allereerst maakt dit eiwit het mogelijk dat er nieuwe bloedvaten ontstaan. En ten tweede schakelt het eiwit het immuunsysteem uit, want van afweercellen heeft de tumor alleen maar last. Zowel door de nieuwe bloedvaten als de uitschakeling van het immuunsysteem, kan de tumor sneller groeien.”

Vaccin effectief tegen meerdere soorten kanker
De hypothese was dat een therapie gericht tegen dit eiwit efficiënt kanker zou kunnen remmen. Het eiwit komt immers alleen in de tumorbloedvaten voor. In het laboratorium ontwikkelde het team een vaccin tegen dit eiwit. Griffioen: “Het vaccin bleek effectief in proefdieren tegen dikkedarmkanker, huidkanker en hersentumoren.” En nu dus ook in honden die met blaaskanker bij de dierenarts kwamen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mogelijk nieuwe vorm van kankertherapie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 23 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!