Wereldwijd zijn er 55 miljoen mensen met dementie, een hersenaandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten, en die tot op heden niet te genezen is

Een groep Nederlandse onderzoeksinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners, geleid door Jaco Zwanenburg van het UMC Utrecht, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Perspectief-beurs van 4,5 miljoen euro ontvangen. Met dat geld gaat het zogenoemde ‘CHIME-consortium’ nieuwe, geavanceerde MRI-technieken ontwikkelen. Het doel? De hersenprocessen die een rol spelen bij dementie beter in beeld brengen, zodat het ontwikkelen en testen van een mogelijke behandeling effectiever wordt.

Wereldwijd zijn er 55 miljoen mensen met dementie, een hersenaandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten, en die tot op heden niet te genezen is. Vaak beginnen de processen die de ziekte veroorzaken al tientallen jaren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Een MRI-scanner kan die processen in beeld brengen. “Het CHIME-consortium gaat MRI-technieken ontwikkelen om deze vroege ziekteprocessen te herkennen. Dat draagt bij aan onderzoek naar mogelijke nieuwe behandelingen”, aldus onderzoeksleider Jaco Zwanenburg van het UMC Utrecht.

“Op de lange termijn geeft het ons ook meer inzicht in de oorzaak en de ontwikkeling van dementie. En dat kan artsen weer helpen om de ziekte sneller te diagnosticeren, en om patiënten beter te behandelen en in de gaten te houden.”

Processen in beeld
Om hun doel te bereiken, ontwikkelen de onderzoekers MRI-technieken die drie belangrijke, samenhangende processen in de hersenen in beeld brengen: veranderingen in de doorbloeding van de hersenen, stofwisselingsprocessen, en de afvoer van afvalstoffen. “Op die manier willen we zogeheten biomarkers vinden die de diagnose, prognose en monitoring van dementiepatiënten verbeteren”, zegt Jaco. “Biomarkers zijn kenmerken die we kunnen meten en gebruiken om processen in het lichaam te volgen of te voorspellen. Vaak zijn dat specifieke moleculen of genen, maar het kunnen ook metingen met MRI zijn.”

De biomarkers waar de onderzoekers naar op zoek gaan, en de nieuwe MRI-technieken die ze gaan ontwikkelen, zijn belangrijk voor het vinden van nieuwe medicijnen tegen dementie. Ze maken het namelijk mogelijk om nauwkeuriger te meten hoe de hersenen reageren op bepaalde stoffen. “Dat helpt farmaceutische bedrijven om te bepalen welke patiënten het beste reageren op nieuwe medicijnen, en om snel te zien of ze effectief zijn”, legt Jaco uit. “We hopen zo de ontwikkeling van nieuwe, effectievere medicijnen tegen dementie te versnellen.”

Krachten bundelen
In het CHIME-consortium bundelen vooraanstaande kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners hun krachten. Het consortium omvat het Erasmus Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, en UMC Utrecht, samen met industriële partners Merck, Philips, Pie Medical Imaging, en WaveTronica. Ook maatschappelijke partners zoals Alzheimer Nederland en de Hersenstichting dragen bij aan het project. Jaco: “Ik ben dankbaar dat ik dit mooie consortium mag leiden, en heb er vertrouwen in dat we belangrijke bijdragen gaan leveren aan de strijd tegen dementie.”

Over NWO-Perspectief
Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van EZK. Het programma daagt onderzoekers uit om brede, discipline overstijgende consortia te vormen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden voor onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en de sleuteltechnologieën. Samen werken ze aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland. Daarmee leveren de projecten een bijdrage aan het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van het ministerie van EZK.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 4,5 miljoen voor MRI-innovaties tegen dementie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!