Het doel van Research & Diagnostiek Centrum ADORE is het sneller ontwikkelen van behandelingen voor mensen met kanker en hersenziekten

5 september, vond de officiële aftrap plaats van de ‘Allergrootste Bingo Ooit’ van de VriendenLoterij in samenwerking met Amsterdam UMC, KWF, de Hersenstichting en Stichting MS Research. De opbrengsten zijn voor een geheel nieuwe vorm van onderzoek naar kanker en hersenziekten dat de komende tien jaar binnen de muren van het Research & Diagnostiek Centrum ADORE van Amsterdam UMC plaatsvindt. Hier slaan 2.000 neurowetenschappers en kankeronderzoekers de handen ineen om gezamenlijk sneller doorbraken te realiseren.

De samenwerking tussen neurowetenschappers en kankeronderzoekers in dit onderzoek is uniek; de wederzijdse inspiratie gaat tot nieuwe resultaten leiden, is de verwachting. Vanuit beide disciplines is een onderzoeksdirecteur aangesteld om de groepen met elkaar te verbinden. Maarten Bijlsma, onderzoeksdirecteur oncologie, licht toe: “Door elkaar te laten zien hoe je te werk gaat, door technieken en faciliteiten te delen, komen de onderzoekers tot andere ideeën. Ze worden gestimuleerd anders te kijken naar wat zieke hersencellen en tumorcellen gemeen hebben. We hopen met deze kruisbestuiving sneller tot nieuwe medicijnen en behandelingen te komen voor de patiënten. Denk hierbij aan immunotherapie, celtherapie en het anders inzetten van bestaande geneesmiddelen.” Guus Smit, onderzoeksdirecteur neurowetenschappen, voegt toe: “Alle onderzoekers zitten binnen 200 meter afstand van elkaar. Ze gaan elkaar echt inspireren.”

Cellen afluisteren voor nieuwe medicijnen
Zelf werken Smit en Bijlsma mee aan onderzoek dat ‘het gesprek tussen cellen afluistert’. Smit vertelt: “Met ultragevoelige apparatuur is het mogelijk op het niveau van een enkele, individuele cel de communicatie in kaart te brengen.” Deze zogeheten ‘single cell proteomics’ ontwikkelen de ADORE-onderzoekers samen. De methode gaat een grote hoeveelheid data opleveren, die informatie geeft over de rol van eiwitten in de interacties op celniveau. “Hoe meer we weten van het gesprek tussen cellen, zoals tumorcellen en hersencellen, hoe beter we kunnen ingrijpen in dit proces en bijvoorbeeld een nieuw medicijn kunnen ontwikkelen”, aldus Bijlsma.

Opvolging van Grootste Bingo Ooit
De nationale campagne ‘Samen tegen kanker en hersenziekten’ wordt ondersteund door twintig bekende retailers, waaronder Albert Heijn, Jumbo, MediaMarkt en Bruna. Iedereen kan meespelen met de bingo tot en met 27 september via Bingomee.nl De VriendenLoterij organiseerde in 2007 de 'Grootste Bingo Ooit' voor het Cancer Center van Amsterdam UMC. Ze ontvingen na de campagne geld voor een nieuwe polikliniek. Nog altijd spelen mensen mee voor het centrum: de teller staat inmiddels op zo'n 35 miljoen euro.

ADORE
ADORE is een revolutionair initiatief van Amsterdam UMC. Het staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research en is een samenwerking tussen Cancer Center Amsterdam en Neuroscience Amsterdam, samen goed voor meer dan 2.000 onderzoekers. Het is een nieuwe, gedurfde manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek doen. In ADORE gaan onze beste kankeronderzoekers en neurowetenschappers samenwerken om de grootste vraagstukken binnen kanker en hersenziekten, zoals dementie en multiple sclerose (MS), te ontrafelen. Het doel van ADORE is het sneller ontwikkelen van behandelingen voor mensen met kanker en hersenziekten. Ziekten die een enorme impact hebben op het leven van patiënten en hun naasten.

www.adore.amsterdamumc.nl

Bron: Amsterdam UMC