Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland

De Hartstichting heeft de ambities en doelen van de landelijke Hart- en vaatagenda bekend gemaakt. Met deze agenda zijn de 7 belangrijkste uitdagingen vastgesteld voor de komende 10 jaar die ervoor moeten zorgen dat het aantal mensen met hart- en vaatziekten daalt. De Hart- en vaatagenda zal op een later moment worden aangeboden aan VWS-minister Fleur Agema.
 
Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Hart- en vaatziekten zijn dan ook een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Op dit moment lijden 1,7 miljoen mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte en dit aantal neemt de komende jaren toe tot 2,6 miljoen als er fundamenteel niet iets verandert om hart- en vaatziekte terug te dringen. De landelijk Hart- en vaatagenda gaat een belangrijke bijdrage leveren om te zorgen dat minder mensen een hart- en vaatziekte krijgen.

Aan de hart- en vaatagenda is ruim een jaar gewerkt. Bijna 11 duizend Nederlanders hebben in een enquête kunnen aangeven wat voor hen de belangrijkste uitdagingen zijn. Vervolgens hebben bijna 100 werkgroepleden waaronder onderzoekers, zorgverleners, adviseurs en patiënten deze voorstellen verder uitgewerkt.
 
Dit zijn onze 7 ambities voor de komende 10 jaar  

“We hebben iedereen in het cardiovasculaire veld – patiënten, zorgverleners, onderzoekers, de overheid en bedrijven – hard nodig om deze agenda waar te maken”, zegt Rebecca Abma-Schouten, hoofd onderzoek van de Hartstichting.

“Ons doel is een gezonder en fitter Nederland. De toename van hart- en vaatziekten is daarbij een belangrijke uitdaging", zegt minister van Volksgezondheid Fleur Agema. "Ik ben dan ook blij dat zoveel verschillende mensen samen hebben gewerkt aan een nieuwe landelijke Hart- en vaatagenda. Zij hebben met elkaar de belangrijkste uitdagingen in kaart gebracht. Door de inzet van al deze mensen heb ik alle vertrouwen in de verdere uitwerking van de agenda. Met elkaar zullen we er voor moeten zorgen dat minder mensen hart- en vaatziekten krijgen”, aldus Agema.

De Hart- en vaatagenda is breder dan alleen het financieren van onderzoek. Zo staan er onderwerpen op als toekomstbestendigheid van de zorg, het bevorderen van preventie, het vergroten van het maatschappelijke besef én tijdige herkenning van ernstige hart- en vaatziekten.  

Het gaat in de agenda uitdrukkelijk om het stellen van prioriteiten, zo stelt Arthur Wilde, hoogleraar Cardiologie en voorzitter van de begeleidingscommissie Hart- en vaatagenda. “Dat we kiezen voor deze grootste uitdagingen, wil niet zeggen dat er geen aandacht meer is voor specifiek fundamenteel onderzoek of ziektebeelden die nu niet in de agenda staan", aldus Wilde. "In de onderzoeksconsortia en het Dekkerprogramma blijft zeker aandacht voor fundamenteel onderzoek en andere belangrijke ziektebeelden, zoals beroertes, hartinfarcten, aneurysmata en erfelijke hart- en vaatziekten.”

De volledige uitwerking van de landelijke Hart- en vaatagenda is hier te lezen.

Bron: Hartstichting