Vrouwen missen betrouwbare informatie over de overgang en de klachten die daarmee samengaan

Behoefte aan leefstijlinterventies voor hart- en vaatziekten die ook overgangsklachten verhelpen

Het risico op hart- en vaatziekten neemt bij vrouwen vanaf de overgang snel toe. Een goede leefstijl kan dit risico verminderen. Er bestaat echter een spanningsveld tussen effectieve interventies en interventies die blijvend kunnen worden ingepast in het dagelijks leven. Dit blijkt uit een studie van het Nivel met subsidie van de Hartstichting.

In de literatuur vonden we meerdere leefstijlinterventies die een positief effect hebben op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen rond de overgang. Dit waren beweegprogramma’s, voedingsinterventies of een combinatie hiervan. Deze effectieve leefstijlinterventies bestaan uit intensieve groepsprogramma’s en worden begeleid door professionals.

Intensieve leefstijlprogramma’s niet haalbaar
Vrijwel alle vrouwen die meededen aan dit onderzoek vinden beweegprogramma's met drie of meer sessies per week veel te intensief. Het spreekt hen wel aan om wekelijks te bewegen in een groep “gelijkgestemden” onder begeleiding van iemand met kennis van de overgang. Zowel vrouwen als diëtisten denken dat heel strenge diëten in het dagelijks leven moeilijk zijn vol te houden. Met goede informatie en met advies van een gespecialiseerde diëtiste passen de vrouwen hun eetpatroon liever zelf aan, en niet in groepssessies.

Kennisbehoefte
Vrouwen missen betrouwbare informatie over de overgang en de klachten die daarmee samengaan. Zij krijgen deze informatie niet van hun huisarts en voelen zich ook niet altijd serieus genomen. De huisartsen die meededen aan dit onderzoek erkennen dat ze specifieke kennis van de overgang missen en vinden hun richtlijnen verouderd. Diëtisten, fysiotherapeuten en fitnessinstructeurs missen specifieke richtlijnen om vrouwen rond de overgang te begeleiden bij het aanpassen van hun leefstijl.

Interventies die ook overgangsklachten verminderen
De uitdaging is om effectieve interventies te ontwikkelen die minder intensief zijn en die passen bij de specifieke behoeften en gezondheidsproblemen van vrouwen rond de overgang. Interventies zouden voor vrouwen het meest stimulerend zijn als ze niet alleen het risico op hart- en vaatziekten verminderen, maar ook een positief effect hebben op typische overgangsklachten zoals spanningsklachten, slaapproblemen en opvliegers.

Over het onderzoek
Het Nivel voerde dit onderzoek uit met subsidie van de Hartstichting. Het onderzoek bestond uit een review van effectieve leefstijlinterventies beschreven in de internationale literatuur. De resultaten uit de review zijn besproken met focusgroepen met vrouwen rond de overgang en met professionals uit de nulde- en eerstelijnsgezondheidszorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Behoefte aan leefstijlinterventies voor hart- en vaatziekten die ook overgangsklachten verhelpen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!