Dierproeven overbodig maken door een nieuwe test te ontwikkelen om kwaadaardige tumoren op te sporen.

Dat is LUMC-onderzoeker Daniela Salvatori van plan met haar ZonMw-subsidie van 250.000 euro in het kader van het project ‘Meer kennis met minder dieren’.

Haar onderzoek draait om stamcellen, die zich onbeperkt kunnen delen en zorgen voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen. “In 2006 is er een methode ontwikkeld waarmee je zelf deze stamcellen kunt maken door wat weefsel bij bijvoorbeeld de neus van een patiënt weg te halen. Die cellen herprogrammeer je en vorm je tot stamcellen. Dan kun je er alles van maken, van bloed tot hartweefsel. Het hangt af van wat een patiënt nodig heeft”, legt Salvatori, dierenarts en dierpatholoog, uit. “We noemen dit geïnduceerde pluripotente stamcellen.”

Nuttig

Het grote struikelblok is dat deze nieuw gevormde cellen niet meteen nuttig zijn voor een patiënt. “Ze kunnen in het lichaam een goed- of kwaadaardige tumor vormen”, aldus Salvatori. “Daarom worden de cellen eerst getest in proefdieren. Dat zorgt bij hen voor veel ongemak.”

Salvatori zocht contact met Leendert Looijenga. Hij onderzoekt in het Erasmus MC in Rotterdam kwaadaardige tumoren die ontstaan in de testis van jonge mannen. Als zo’n tumor is verwijderd, haalt Looijenga wat bloed weg bij een patiënt om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn. “Hij kijkt of bepaalde biomarkers in het bloed aanwezig zijn waarmee je kanker kunt aantonen. De tumoren die Looijenga onderzoekt, lijken erg veel op de kwaadaardige gezwellen die stamcellen vormen”, zegt Salvatori. “Ik dacht: kunnen we de dierproeven overbodig maken en met behulp van biomarkers bepalen of stamcellen een goedaardige of juist een kwaadaardige tumor vormen?”

Eerste resultaten

Dat gaat ze de komende drie jaar onderzoeken in samenwerking met Jan-Bas Prins, hoogleraar Proefdierwetenschappen, en Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Salvatori: “We hopen dat de oude dierproeftest straks niet meer nodig is.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!