AMC-onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond hoe insulineresistentie – een voorstadium van diabetes – ontstaat bij mensen met een vette lever.

Bij proefdieronderzoek werd dit mechanisme al ontdekt, maar de wetenschappers wisten samen met collega’s van Yale University Medical School in de VS de vertaalslag naar de mens te maken. Ze publiceerden onlangs hierover in Cell Reports.

Insulineresistentie treedt op als de werking van insuline in het lichaam afneemt, waardoor de stofwisseling (van suiker, vet en energie) niet langer goed geregeld wordt. Het liefst spoor je dat in een vroeg stadium op om stofwisselingsstoornissen als diabetes te voorkomen of te verbeteren. Dat lukt nu nog niet goed omdat onduidelijk is hoe insulineresistentie precies ontstaat.

“Wat we wel weten, is dat insulineresistentie hand in hand gaat met overgewicht (obesitas). Wanneer mensen met overgewicht steeds maar te veel calorieën binnenkrijgen, kan zich vet opstapelen op plaatsen waar dat niet hoort, zoals in de organen”, vertelt Kasper ter Horst van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme, waar het onderzoek onder leiding van Mireille Serlie plaatsvond. Het lijkt erop dat die overgang van onderhuids vetweefsel naar vet in de organen sterk samenhangt met het krijgen van gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en diabetes.

Vette lever
Ter Horst en zijn Amerikaanse collega’s zagen in een studie bij 133 mensen met obesitas dat het hebben van een vette lever verband houdt met insulineresistentie. De precieze relatie tussen die twee zaken is ingewikkelder: er zijn namelijk mensen met een vette lever die geen insulineresistentie hebben en er zijn mensen zonder vette lever, maar met insulineresistentie.

Recent proefdieronderzoek laat zien hoe deze relatie in elkaar zit. Stapeling van diacylglycerol (een specifieke vetstof die uit glycerol en 2 vetzuren bestaat) in levercellen leidt tot activatie van eiwitkinase C. Dit enzym remt het insuline-signaalsysteem in de levercellen, waardoor insulineresistentie ontstaat. De resultaten van het AMC-onderzoek komen hiermee overeen: bij mensen met insulineresistentie in de lever zagen de wetenschappers stapeling van diacylglycerol in de levercellen. Deze stapeling was sterk geassocieerd met de activatie van eiwitkinase C.

Weinig geneesmiddelen
Dat bij de mens hetzelfde mechanisme ontdekt zou worden, lag nog niet zo voor de hand, vertelt Ter Horst. “Resultaten van proefdieronderzoek zie je lang niet altijd terug bij de mens. Het is best bijzonder dat dit hier wel het geval is.”

“Met deze uitkomsten hopen wij de vertaling van een basale bevinding (het ‘mechanisme van insulineresistentie’) naar praktische toepassing (nieuwe medicijnen) te ondersteunen”, vervolgt de onderzoeker. “Er bestaan namelijk weinig geneesmiddelen die insulineresistentie aanpakken, mede omdat de precieze oorzaak onduidelijk is. Afvallen en sporten helpen overigens goed, maar voor veel mensen is het moeilijk om zo’n nieuwe levensstijl langdurig vol te houden.”

De publicatie in Cell Reports is vrij toegankelijk.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!