Met een cochleair implantaat (CI), een elektronische binnenoorprothese, kunnen dove mensen weer beter leren horen en door training leren spraak te verstaan.

Muziek luisteren blijft een enorme uitdaging. CI-drager Joke Veltman (1955) rondt donderdag 29 juni haar research master af aan ArtEZ Conservatorium Zwolle met de film ‘Luisteren met een kunst-oor’. In dit afstudeerproject werkte zij in overleg met het UMC Utrecht aan het ontwikkelen van een muziektest voor CI-dragers. Met die test kun je meten wat CI-dragers van muziek waarnemen.

Het volgende doel van Veltman is om met een training het genieten van muziek voor CI-dragers te verbeteren. De test waarmee zij morgen afstudeert, is nodig om te bepalen wat CI-dragers kunnen waarnemen van muziek –hun startniveau dus- als zij aan zo’n training beginnen. Daarnaast is een test nodig om het effect van de training te kunnen evalueren.

In een internationaal wetenschappelijk onderzoek binnen Neuroscience of Music wordt gezocht naar bewijs voor de stelling dat muziek helpt bij het trainen van verstaan door CI-dragers. Bij dit onderzoek wil Veltman – samen met UMC Utrecht– graag aansluiten.

Muziek luisteren moeilijk

Met een CI kan Veltman zelf goed verstaan. Muziek luisteren is moeilijk, omdat het geluid zo anders is. Veltman:“Het CI-geluid komt wel binnen in het brein, maar het vraagt veel oefening om dit nieuwe geluid te verbinden aan wat je je herinnert van de klank van muziek. In mijn film hoor je hoe muziek gaat klinken als je je gehoor verliest en weer leert luisteren met een CI.” De film wordt gebruikt voor congressen, patiëntvoorlichting en opleidingen.

Het doel van deze film is bij te dragen aan meer bewustzijn van de effecten van gehoorverlies. Dat is – ook voor musici – een belangrijk en beladen onderwerp. Veltman weet daar alles van: zij studeerde al in 1980 af aan het conservatorium van Amsterdam en werkte jarenlang als professioneel pianist en pianolerares.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!