(advertentie)

Een training voor autistische pubers, maar ook voor niet autistische pubers maakt hen minder onhandig

Pubers met autisme hebben baat bij een speciale training op gebied van seksualiteit en relaties. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog dr. Kirsten Visser.

Hormonen
De puberteit is ook voor jongeren zonder autisme een lastige periode. Het veranderende lichaam, gierende hormonen, de eerste verliefdheden en daarmee gepaard gaande onzekerheid veroorzaken een emotionele achtbaan. Voor jongeren met autisme is deze fase vaak dubbel zo verwarrend.

Frequentie
“Pubers met autisme hebben meestal niet de vriendschappen en relaties met leeftijdgenoten die andere pubers wel hebben. Gewone pubers zitten met elkaar op één frequentie. Ze kunnen gedrag herkennen en afkijken bij elkaar, leren van elkaars fouten”, legt onderzoeker Kirsten Visser uit. “Pubers met autisme hebben dat netwerk en sociaal denkvermogen vaak niet en kunnen daardoor wel eens onhandig gedrag vertonen.”

Loverboy
Meisjes met autisme die gemakkelijk in de tentakels van een loverboy verstrikt raken. Autistische jongens die verliefd worden en in hun enthousiasme een meisje hinderlijk stalken, omdat ze niet beseffen dat dit ongepast is. Het zijn voorbeelden uit de praktijk die geregeld voorkomen en waar ouders zich grote zorgen over maken, weet Visser. De training 'Ik Puber', bedoeld voor puber en ouders, behandelt alle zaken waar pubers mee te maken krijgen.

Sociale media
De veranderingen in je lichaam, verliefdheid, seks met anderen (of met jezelf), het aanknopen van vriendschappen, verkennen van grenzen bij jezelf en bij anderen, gedrag op sociale media, waar en hoe je vragen kunt stellen over seks, het zijn allemaal onderwerpen die in de (voorlopig nog) individuele training aan bod komen.

Vragenlijsten
In 2011 verscheen het begeleidende boek met de training, die werd opgezet door experts van Yulius. Visser heeft, in samenwerking met de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus MC-Sophia, het effect gemeten. 95 Pubers van 12 tot 18 jaar en hun ouders vulden vooraf en na afloop van de training vragenlijsten in. En na zes maanden nog eens. Ter controle werden de vragenlijsten ingevuld door 94 autistische pubers die de training níet hadden gevolgd.

Meer kennis
“Daaruit is gebleken dat alle pubers profiteerden: ze kregen meer psychoseksuele kennis en inzicht in grenzen. Ik zag in de leeftijdsgroep van 12 tot 14 jaar de grootste stijging van de kennis, en een significante vermindering van sociale onhandigheden.”
  
Groepsverband

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de training ook op langere termijn beklijft, en of die wellicht deels in groepsverband kan worden gegeven. “Ook willen we kijken of de training kan worden aangepast aan jongvolwassenen en mensen met autisme én een verstandelijke beperking.” Dr. Kirsten Visser, werkzaam als psycholoog bij GGZ-instelling Yulius, promoveerde onlangs aan het Erasmus MC op onderzoek naar de effectiviteit van 'Ik Puber'.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/6489465/
Originele titel: Autistische puber minder onhandig na training
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2017-12-05

Relevante artikelen ...

Mensen met een verstandelijke beperking willen meebeslissen over toekomstige zorg Speciaal programma helpt zorgverleners bij het tijdig praten over zorgwensen en behoeften met cliënten Mensen met een verstandelijke beperking will... GGZ Thu, 03 Jun 2021, 07:44:41
Mindfulness training kunnen gezinnen met een kind met ADHD helpen Kinderen met ADHD worden over het algemeen behandeld met medicatie en/of gedragstrainingen Gezinnen met een kind met ADHD kunnen baat hebben bij een ... GGZ Thu, 27 May 2021, 18:09:30
Haast geen verandering in persoonlijk welzijn Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS van het onderzoek sociale samenhang en welzijn Het persoonlijk welzijn van de Nederlandse bevolking is afge... GGZ Mon, 29 Mar 2021, 08:14:05
Gehandicaptenzorg medewerkers willen nog in januari gevaccineerd Oorspronkelijk was dit ook zo gepland, maar nu zijn ze pas in februari aan de beurt Medewerkers in de gehandicaptenzorg willen nog in januari gevacci... GGZ Wed, 20 Jan 2021, 11:13:18
Vaker eenzaamheid bij mensen met een verstandelijke beperking Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak moeite met het zelf organiseren van hun huishouden en dagelijkse bezigheden Het SCP gaat in het r... GGZ Thu, 03 Dec 2020, 07:45:35
Stichting Nostram in Wageningen verleent geen zorg meer De organisatie heeft de cliënten inmiddels op een goede manier overgedragen aan andere zorgaanbieders De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het... GGZ Mon, 10 Feb 2020, 11:13:04