De UMC's gaan iedereen opsporen die ooit positief is getest op hepatitis C

De komende drie jaar gaan de Nederlandse UMC’s iedereen opsporen die ooit positief getest is op hepatitis C. In het CELINE-programma (Hepatitis C Elimination in The Netherlands) geven de academische centra invulling aan het Nationale Hepatitisplan van het RIVM. Het plan moet leiden tot minder ziektelast en sterfte aan de ziekte. Het Radboudumc coördineert het project met een subsidie van farmaceut Gilead.

Hepatitis C is een virusinfectie die kan leiden tot een chronische leverziekte met verlittekening. Het hepatitis C-virus wordt voornamelijk overgedragen door bloedcontact en onveilig gebruik van drugsspuiten. Ook mensen die voor 1992 een bloedtransfusie hebben ontvangen liepen het risico op infectie. Volgens cijfers van het RIVM zijn er zo’n 28.000 hepatitis C-patiënten in Nederland, waarvan een deel niet onder behandeling is bij een arts.
 
Tablettenkuur
Het CELINE-programma heeft tot doel om iedereen in Nederland die ooit positief is getest op hepatitis C op te sporen. De patiënten krijgen een onderzoek naar de leverschade en een behandeling aangeboden. Tegenwoordig is hepatitis C goed te behandelen met een tablettenkuur van gewoonlijk twee tot drie maanden. De genezingskans hiervan is meer dan 95 procent en de bijwerking zijn minimaal. Het programma bestaat uit lokale opsporingsinitiatieven die uiteindelijk geheel Nederland zullen dekken.
 
Nationale Hepatitisplan
CELINE wordt gecoördineerd door het samenwerkingsverband HepNed, de wetenschappelijke organisatie van hepatitis-behandelaren van de acht UMC’s.  Joost Drenth, hoogleraar Maag- Darm- en Leverziekten van het Radboudumc leidt het project. Het RIVM fungeert als stuurgroep em het farmaceutisch bedrijf Gilead financiert het project. CELINE past binnen het in 2016 verschenen Nationale Hepatitisplan. Het doel hiervan is om verdere verspreiding van hepatitis te voorkomen en de ziektelast en sterfte te verminderen.
 
Vierde Nationale Hepatitisdag 
Het CELINE-programma wordt officieel gestart tijdens de Nationale Hepatitisdag 2017 op donderdag 9 november in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst wordt ook gesproken over de uitvoering van het Advies van de gezondheidsraad over de screening van risicogroepen op hepatitis in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboud umc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groot nationaal project opsporing hepatitis C
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!