De UMC's gaan iedereen opsporen die ooit positief is getest op hepatitis C

De komende drie jaar gaan de Nederlandse UMC’s iedereen opsporen die ooit positief getest is op hepatitis C. In het CELINE-programma (Hepatitis C Elimination in The Netherlands) geven de academische centra invulling aan het Nationale Hepatitisplan van het RIVM. Het plan moet leiden tot minder ziektelast en sterfte aan de ziekte. Het Radboudumc coördineert het project met een subsidie van farmaceut Gilead.

Hepatitis C is een virusinfectie die kan leiden tot een chronische leverziekte met verlittekening. Het hepatitis C-virus wordt voornamelijk overgedragen door bloedcontact en onveilig gebruik van drugsspuiten. Ook mensen die voor 1992 een bloedtransfusie hebben ontvangen liepen het risico op infectie. Volgens cijfers van het RIVM zijn er zo’n 28.000 hepatitis C-patiënten in Nederland, waarvan een deel niet onder behandeling is bij een arts.
 
Tablettenkuur
Het CELINE-programma heeft tot doel om iedereen in Nederland die ooit positief is getest op hepatitis C op te sporen. De patiënten krijgen een onderzoek naar de leverschade en een behandeling aangeboden. Tegenwoordig is hepatitis C goed te behandelen met een tablettenkuur van gewoonlijk twee tot drie maanden. De genezingskans hiervan is meer dan 95 procent en de bijwerking zijn minimaal. Het programma bestaat uit lokale opsporingsinitiatieven die uiteindelijk geheel Nederland zullen dekken.
 
Nationale Hepatitisplan
CELINE wordt gecoördineerd door het samenwerkingsverband HepNed, de wetenschappelijke organisatie van hepatitis-behandelaren van de acht UMC’s.  Joost Drenth, hoogleraar Maag- Darm- en Leverziekten van het Radboudumc leidt het project. Het RIVM fungeert als stuurgroep em het farmaceutisch bedrijf Gilead financiert het project. CELINE past binnen het in 2016 verschenen Nationale Hepatitisplan. Het doel hiervan is om verdere verspreiding van hepatitis te voorkomen en de ziektelast en sterfte te verminderen.
 
Vierde Nationale Hepatitisdag 
Het CELINE-programma wordt officieel gestart tijdens de Nationale Hepatitisdag 2017 op donderdag 9 november in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst wordt ook gesproken over de uitvoering van het Advies van de gezondheidsraad over de screening van risicogroepen op hepatitis in Nederland.