Per 2020 wordt de subsidie bepaald op het aantal behandelde academische patiënten en de omvang van de (kennis)infrastructuur

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt in samenwerking met de universitair medische centra en het ministerie van VWS de subsidieverdeling inzichtelijker en duidelijker die ziekenhuizen ontvangen voor de academische zorg. Per 2020 baseren we de subsidie op het aantal behandelde academische patiënten en de omvang van de (kennis)infrastructuur.

Samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU) en de NZa is een systeem van zogenoemde labels ontwikkeld. Die labels geven aan of een patient die behandeld is in een universitair medisch centrum ook daadwerkelijk  academische zorg heeft ontvangen. De NZa kan de subsidie zo baseren op het aandeel van het totaal aantal academische patiënten dat in Nederland wordt behandeld.

Huidige situatie
Tot nu toe was de subsidie beperkt tot de 8 umc’s en het Antoni van Leeuwenhoek. Per 2020 komt daar ook het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie bij. Deze ziekenhuizen ontvangen voor de behandeling van zeer complexe patiënten en voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling een zogenoemde beschikbaarheidbijdrage academische zorg (BBAZ). De totale subsidie bedraagt ongeveer 750 miljoen per jaar. Met de Beleidsregel beschikbaarheidbijdrage academische zorg 2020 (BR/REG-20148) regelt de NZa de nieuwe toelating tot, verdeling en verantwoording van de BBAZ.

Nieuwe systeem
De invloed van de labels is groot. Per 2020 krijgen enkele umc’s substantieel meer subsidie, andere minder. Daarom starten we met een overgangsperiode van 3 jaar. De umc’s die de subsidie nu ontvangen moeten deze periode gebruiken om hun bedrijfsvoering aan te passen op de nieuwe situatie. Een aantal umc’s dat minder subsidie ontvangt, krijgt in de periode tot 2023 de tijd om hun uitgavenpatroon aan te passen.

Vervolg
VWS, NFU en NZa hebben ook afspraken gemaakt over het vervolg. In de komende jaren gaan we op basis van de verantwoording door de ziekenhuizen nog meer inzicht verschaffen. Dit doen we door onder meer door in kaart te brengen wat de kosten van de academische patiënten zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer inzicht in subsidies voor academische zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!