De Nierstichting stelt de Grants beschikbaar voor getalenteerde nieronderzoekers

Martin de Borst en Charlotte Keyzer van de afdeling Nefrologie ontvangen beiden een Kolff Grant van de Nierstichting. De Nierstichting stelt de Grants beschikbaar voor getalenteerde nieronderzoekers, die écht een bijdrage leveren aan het versterken van het nieronderzoek in Nederland.

Martin de Borst krijgt een Grant van €375.000,- voor zijn onderzoek naar het effect van het toedienen van ijzer via een infuus bij niertransplantatiepatiënten en vooral bezien of dit  hun inspanningsvermogen kan verbeteren. Patiënten met ijzertekort hadden een hoger FGF23-gehalte in hun bloed. FGF23 is een hormoon, dat niet alleen kan leiden tot een verdikte hartspier, maar dat mogelijk ook de skeletspierfunctie en het fysieke vermogen van een patiënt beïnvloedt. De Borst wil nagaan of correctie van ijzertekort, gunstige effecten heeft op hart- en skeletspierfunctie en daarmee het inspanningsvermogen kan verbeteren. Het uiteindelijke doel is een nieuwe behandeling te ontwikkelen om het inspanningsvermogen en de kwaliteit van leven van niertransplantatiepatiënten te verbeteren.

Charlotte Keyzer ontvangt een Grant van €150.000,- voor haar onderzoek. Zij gaat een nieuwe test onderzoeken die de toekomstige verkalkende eigenschappen van het bloed kan bepalen, dit is de zogeheten verkalkingstendens. Vaak hebben niertransplantatiepatiënten last van voortschrijdende vaatverkalking, die een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Tevens wil zij nagaan of het toedienen van vitamine K de verkalkingstendens kan verbeteren. Dit inzicht in de ontwikkeling en verergering van vaatverkalking bij niertransplantatiepatiënten kan de basis vormen voor gerichte preventie en behandeling, die de lange termijn-uitkomsten na niertransplantatie kan verbeteren. Haar onderzoek is een aanvulling op de grote TransplantLines-studie, die nagaat hoe op lange termijn het perspectief van transplantatiepatiënten kan verbeteren.

Beide onderzoeken gaan 4 jaar duren.

Zie ook het nieuwsbericht op de website van de nierstichting.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Martin de Borst en Charlotte Keyzer ontvangen Kolff Grants Nierstichting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!