Artsen pleiten voor vergelijkend onderzoek naar effect en veiligheid van stamceltherapie bij agressieve MS in vergelijking met moderne MS behandelingen

Een Nederlandse groep van zes artsen vindt een bepaalde vorm van stamceltransplantatie voor sommige mensen met multiple sclerose ‘een veelbelovende ontwikkeling’ en ‘rijp voor nieuwe studies’, ook in Nederland. De zes zeggen dit in een artikel in het januarinummer van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie. Ook drie artsen van VUmc zijn hierbij betrokken geweest.

De zes artsen pleiten voor vergelijkend onderzoek naar effect en veiligheid van stamceltherapie bij agressieve MS in vergelijking met moderne MS behandelingen als alemtuzumab en ocrelizumab. Deze boodschap komt waarschijnlijk ook aan de orde tijdens het pleidooi van de MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been, dat ook Nederlandse academische centra stamceltransplantatie voor mensen met MS mogelijk gaan maken. Dit pleidooi komt woensdag 14 maart aan de orde tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer.

De eerste auteur van het artikel is laboratoriumarts dr. Ellen Kramer, tot voor kort verbonden aan het stamcellaboratorium van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Verder zitten in de groep haar Isala-collega's dr. Jan Rondeel (eveneens laboratoriumarts) en dr. Evelien Kneppers (hematoloog) van VUmc  zijn de professoren dr. Gert Ossenkoppele en dr. Arjan van de Loosdrecht (beiden hematoloog) en de neuroloog dr. Bob van Oosten betrokken.

Geschikte behandeling voor selecte groep

De groep van zes heeft een nadere studie gemaakt van ervaringen in het buitenland. Zij concludeert dat voor een selecte groep jonge mensen met een agressieve en behandelresistente vorm van Relapsing Remitting MS (RR MS) stamceltransplantatie een geschikte behandeling lijkt om hun situatie aanzienlijk te verbeteren. Bovendien zijn de kosten van deze ingreep acceptabel, zeker in verhouding tot de kosten van de huidige medicatie voor deze patiënten.

Woensdag 14 maart

Met die boodschap heeft dr. Kramer zich op woensdag 14 maart gevoegd bij de delegatie van MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been in een overleg over de petitie met leden van de Tweede Kamer. In die delegatie zitten ook dr. Brigit de Jong, neuroloog bij het VUmc MS Centrum Amsterdam en de eveneens op dit bijzondere terrein deskundige dr. Kirsten Heutinck, onderzoekscoördinator van de Stichting MS Research.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pleidooi onderzoek stamceltransplantatie bij MS in Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!