Vaak kunnen patiënten niet zonder de beademing door zwakke ademspieren

Mechanische beademing kan het leven redden van patiënten na een hartstilstand, complexe chirurgie of een ernstige infectie. Maar na de behandeling van de aandoening moet de mechanische beademing zo snel mogelijk stoppen. Dit kan een longontsteking of zelfs sterfte voorkomen. Vaak kunnen patiënten niet zonder de beademing door zwakke ademspieren. Jonne Doorduin deed onderzoek naar deze ademspierzwakte en ontwikkelde nieuwe behandelmethoden voor deze patiënten. Hierdoor komen zij sneller van de beademing af.

Technisch geneeskundige Jonne Doorduin promoveerde in juni 2017 op zijn onderzoek naar ademspierzwakte. Hij ontdekte dat technieken die de kracht en elektrische signalen van de ademspieren meten ook ademspierzwakte kunnen detecteren. Hij onderzocht innovatieve beademingsstrategieën die deze zwakte kunnen voorkomen. Patiënt kunnen dan actief en gelijktijdig mee ademen met de beademingsmachine.  Daarnaast beschreef Doorduin als eerste een medicijn dat de functie van de ademspieren kan verbeteren. De resultaten van zijn onderzoek worden momenteel gebruikt om patiënten sneller zonder ondersteuning te laten ademen op de intensive care.

NRS Swierenga Award
Op 11 april is tijdens de Week van de Longen de NRS Swieringa Thesis Award voor het beste proefschrift van 2017 uitgereikt aan Jonne Doorduin. De NRS Swieringa Thesis Award wordt uitgereikt namens het Longfonds, NVALT (Nederlandse vereniging longziekten) en NRS (onderzoeksorganisatie longziekten). Aan de award is een certificaat en een geldbedrag van 4.500 euro verbonden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Innovatieve ondersteuning van de ademhaling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!