De onderzoekers willen onderzoeken of de aspergillusinfectie is te voorkomen

Arts-microbioloog Paul Verweij en ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog Roger Brüggemann hebben bijna 700.00 euro ontvangen van ZonMw. Met die subsidie gaan ze onderzoeken of schimmelinfecties zijn te voorkomen bij patiënten met ernstige griep door hen preventief een anti-schimmelmiddel toe te dienen.
 
Van iedere vijf patiënten die met ernstige griep worden opgenomen op de intensive care, krijgt er één een ernstige infectie met de schimmel Aspergillus fumigatus. Zo’n schimmelinfectie verloopt vaak zeer ernstig en gaat gepaard met een grote kans op overlijden. Verweij en Brüggemann willen onderzoeken of de aspergillusinfectie is te voorkomen door bij deze patiënten op de IC meteen het anti-schimmelmiddel posaconazol toe te dienen.
 
Preventie
Hoe gaat dat onderzoek in zijn werk? Verweij: “Patiënten die met ernstige griep op de IC worden opgenomen splitsen we in twee groepen. De ene groep krijgt posaconazol als bescherming. De andere groep ondergaat de gebruikelijke benadering, waarbij we eerst onderzoeken of de schimmelinfectie aanwezig is en bij ‘ja’ behandeling starten. Aan het eind van het onderzoek vergelijken we het aantal aspergillusinfecties in beide groepen om te zien welke aanpak de beste is.”

Breed onderzoek
Het onderzoek, dat werd toegekend in het kader van het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, wordt uitgevoerd vanuit het Expertisecentrum Schimmelinfecties Radboudumc/CWZ. In het Expertisecentrum zijn de afdelingen Medische Microbiologie, Apotheek, Intensive Care (Jeroen Schouten) en Infectieziekten (Frank van de Veerdonk) bij het onderzoek betrokken, maar het is een breed opgezet onderzoek dat plaatsvindt in samenwerking met veertien andere ziekenhuizen in Nederland en België, het RIVM, het Nationaal Influenza Centrum en twee patiëntenorganisaties


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar preventie schimmelinfecties bij patienten met ernstige griep
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!