Ongeveer 300x per week  worden in Nederland mensen getroffen door een acute hartstilstand  buiten het ziekenhuis

Het Radboudumc organiseert op Wereld Hartdag een ludieke actie om de dekkingsgraad voor tijdige reanimatie in Nijmegen en regio Gelderland overal boven de 1% te krijgen. In het restaurant wordt aan 120 medewerkers (niet zorgverleners) een gratis reanimatie cursus aangeboden. Door deze medewerkers zich na de cursus direct te laten registreren als burgerhulpverlener, verhogen we de dekkingsgraad in Nijmegen en omgeving.

Ongeveer 300x per week  worden in Nederland mensen getroffen door een acute hartstilstand  buiten het ziekenhuis, waarbij tijdige reanimatie van levensbelang is.  Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Hoe sneller de reanimatie, hoe beter de kansen van het slachtoffer op leven en minimale blijvende schade. In die tijd is een ambulance lang niet altijd ter plaatse. Daarom is de inzet van burgerhulpverleners die eerste zes minuten erg belangrijk. Om die hulp overal tijdig te kunnen bieden, is een dekkingsgraad van 1% nodig. Dit betekent dat er per regio 1% van de burgers geregistreerd staat in de app HartslagNu. Dit percentage van 1% wordt nog niet overal in Gelderland gehaald. Reden voor het Radboudumc om actie te ondernemen.

Gratis reanimatiecursus
Het Radboudumc heeft ongeveer 30 AEDs in het ziekenhuis hangen, waarvan één in het restaurant. In Nederland blijkt drie kwart van de mensen aan te geven niet goed genoeg te weten hoe je zo’n AED moet gebruiken. Dit geluid hoorden we ook van verschillende medewerkers in het restaurant. Het Radboudumc heeft daarnaast veel vrijwilligers die betrokken zijn bij patiëntcontacten. Alle reden om op Wereld Hartdag restaurantmedewerkers, vrijwilligers en ons personeel op de meldkamers en bij de receptie een reanimatiecursus aan te bieden. Door deze medewerkers na de training zich direct te laten registreren als burgerhulpverlener, verhogen we de dekkingsgraad in Nijmegen en omgeving. Ook worden medewerkers via het intranet opgeroepen zich te registreren op hartslagnu.nl.

Belang gezonde levensstijl
We vragen niet alleen aandacht voor het tijdig bieden van hulp als het mis gaat. Ook preventie is op Wereld Hartdag een belangrijk thema in het Radboudumc. In het restaurant worden onder de thema’s “gezonde voeding” en “gezonde levensstijl” speciale menu’s aangeboden, zijn er kraampjes over gezonde voeding en staat er een sport-weegschaal die je spiermassa en BMI (body mass index) meet. Daarnaast kunnen patiënten en bezoekers in de centrale hal hun bloeddruk en cholesterol laten meten. Op deze manier willen we mensen bewust maken van het belang van een gezonde levensstijl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Iedereen in Gelderland binnen 6 minuten gereanimeerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 28 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!