Een vitamine D-tekort kan leiden tot broze botten, luchtweginfecties, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten

Mensen met veel vet rond de buik, hebben doorgaans lagere vitamine D-waarden. Dit blijkt uit een onderzoek van Rachida Rafiq van VUmc, dat ze deze maand presenteerde op de European Society of Endocrinology in Barcelona. Een vitamine D-tekort kan leiden tot broze botten, maar wordt de laatste jaren ook gerelateerd aan een hoger risico op luchtweginfecties, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht.

In deze studie hebben onderzoekers van VUmc in samenwerking met het LUMC in de Netherlands Epidemiology of Obesity study gekeken naar de relatie tussen verschillende vetmaten en vitamine D. Na correctie voor verschillende factoren, zoals chronische ziekten en lichamelijke activiteit, vonden de onderzoekers dat in vrouwen de totale hoeveelheid vet en buikvet gerelateerd waren aan een lager vitamine D, en in mannen het buikvet en levervet. In zowel mannen als vrouwen was de relatie met buikvet het sterkst.

Onduidelijk is of meer buikvet de vitamine D-waarden in de buik verlaagt, of dat vitamine D-gebrek bijdraagt aan meer vetopslag. De onderzoekers zijn van plan hier verder onderzoek naar te doen.

In Nederland heeft 48,7%  van de volwassenen overgewicht en 13,9% obesitas (zwaar overgewicht). Obesitas is geassocieerd met een hogere kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere aandoeningen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Mensen met veel buikvet hebben een hoger risico op vitamine D-tekort
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!