Diabetes (suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het bloedsuikergehalte niet goed op peil kan houden

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn de lichaamswaarden die samenhangen met het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen met prediabetes slechter dan bij mannen met prediabetes. Denk aan cholesterolwaarden, bloeddruk en ontstekingsmarkers. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit van Oxford presenteerden deze bevindingen op de jaarlijkse conferentie van de European Association for the Study of Diabetes (EASD), in Berlijn.

Diabetes (suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het bloedsuikergehalte niet goed op peil kan houden. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen met type 2 diabetes een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben. De mate waarin dit risico verhoogd is, is voor vrouwen nog sterker dan voor mannen. Normaliter hebben vrouwen een lagere kans op hart- en vaatziekten dan mannen, maar die bescherming wordt verlaagd of zelfs teniet gedaan door type 2 diabetes.

Belangrijk signaal
Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van zowel type 2 diabetes als het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Rianneke de Ritter en haar collega's in Maastricht en Oxford, wijst erop dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen in wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten en risicofactoren. Dat is nodig om in de toekomst persoonsgerichte preventie te bereiken en richtlijnen in de zorg verder aan te scherpen.
De Ritter: "We vinden het belangrijk dat artsen en andere zorgverleners zich ervan bewust zijn, dat vrouwen met zowel prediabetes als type 2 diabetes een relatief hoger risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Die bewustwording van verschillen tussen mannen en vrouwen is een eerste stap richting seksespecifieke zorg."

Vervolgonderzoek
De onderzoekers weten nog niet precies waarom het zo is dat bij vrouwen de verschillen in cardiovasculaire risicofactoren groter zijn (vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde) dan bij mannen. "Wij vermoeden dat biologische factoren een rol spelen, maar verder onderzoek moet duidelijk maken welke mechanismen dat precies zijn. In ons onderzoek konden we de gevonden verschillen in elk geval niet verklaren door verschillen in leefstijl of opleidingsniveau tussen mannen en vrouwen." Veel diabetesklachten komen voort uit schade aan de grote bloedvaten, waarop het meeste onderzoek naar de man man/vrouw-verschillen bij diabetes zich tot nu toe richt. De Ritter: "In vervolgonderzoek willen wij gaan kijken of er bij deze, maar ook andere complicaties van (pre)diabetes verschillen te zien zijn tussen vrouwen en mannen en dieper ingaan op mechanismen die hieraan ten grondslag kunnen liggen."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Risicofactoren lijken sneller te verslechteren bij vrouwen met pre-diabetes
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!