Het ArtDECO-onderzoek krijgt 1,5 miljoen euro subsidie van de Nierstichting en loopt vijf jaar

Zes academische medische centra waaronder het Erasmus MC, starten een groot onderzoek naar aangeboren afwijkingen van de nieren en de urinewegen bij kinderen. Het is de belangrijkste oorzaak van nierfalen op de kinderleeftijd, maar over het verloop is nog weinig bekend.

Aangeboren afwijkingen aan de nieren en de urinewegen worden tegenwoordig vaak vastgesteld bij de 20-wekenecho tijdens de zwangerschap. Na de diagnose begint voor de aanstaande ouders een onzekere periode. Moet mijn kind later dialyseren of is een niertransplantatie nodig? En wanneer dan? Voor kindernefrologen is het lastig om deze vragen te beantwoorden, omdat de afwijkingen en het verloop verschillen van persoon tot persoon.

Voorspellen
Het nieuwe onderzoek, genaamd ArtDECO, moet een beter inzicht geven in het verloop van aangeboren afwijkingen van de nieren en urinewegen. ‘Het doel van het onderzoek is om beter te voorspellen wat aangeboren afwijkingen betekenen voor de gezondheid van de nieren op latere leeftijd’, legt kindernefroloog dr. Jaap Mulder uit. Hij is één van de trekkers van het project en verbonden aan Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het ArtDECO-onderzoek krijgt 1,5 miljoen euro subsidie van de Nierstichting en loopt vijf jaar. In het consortium werken onderzoekers samen van Amsterdam UMC, Radboudumc, UMC Utrecht, Erasmus MC, LUMC en UMC Groningen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groot onderzoek naar aangeboren nier- en urinewegafwijkingen bij kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!