Door de toepassing van smart-sync hebben onderzoekers van het LUMC de allereerste foetale hart-MRI video in Nederland gegenereerd
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft de allereerste succesvolle MRI in Nederland verricht die gesynchroniseerd is aan foetale hartbeweging. Met behulp van het innovatieve smart-sync apparaat van Northh Medical, willen onderzoekers van het LUMC de prenatale diagnostiek en behandeling van aangeboren hartziekten (CHD) verder ontwikkelen.
In samenwerking met de afdelingen Radiologie, Verloskunde/Gynaecologie en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC, zijn wij een van de eerste centra ter wereld die het smart-sync apparaat konden aanschaffen”, vertelt prof. dr. Hildo Lamb, directeur van de Radiologie 'Cardio Vascular Imaging Group' (CVIG). “Dit op echografie gebaseerde apparaat maakt MRI-synchronisatie met foetale hartbeweging mogelijk. Op die manier kunnen we cardiovasculaire beeldvorming in gang te zetten."
Uitdagingen bij prenataal onderzoek
MRI wordt veel toegepast bij cardiale beeldvorming voor volwassenen en pasgeborenen in klinische routine. De toepassing ervan bij prenatale onderzoeken is een stuk lastiger. "Ondanks dat de cardiovasculaire anatomie van de foetus in beeld kan worden gebracht, was het niet mogelijk om hartbeweging van complexe aangeboren hartaandoeningen vast te stellen", legt Joe Juffermans, promovendus bij CVIG, uit. “Het gebruik van het smart-sync apparaat maakt het wel mogelijk om de hele hartcyclus als een film in beeld te brengen. Daarnaast maakt het een kwantitatieve analyse van de foetale hartfunctie mogelijk, vergelijkbaar met de analyse die we bij volwassenen uitvoeren”, voegt hij toe.
Baanbrekende innovatieve technologieën
Door de toepassing van smart-sync hebben onderzoekers van het LUMC de allereerste foetale hart-MRI video in Nederland gegenereerd. Het smart-sync apparaat kan eenvoudig met een elastische band om de buik van de moeder worden bevestigd. De hartslag kan vervolgens worden gedetecteerd met Doppler echografie. "We waren enthousiast om het gebruik van smart-sync te pionieren zodra het CE-goedgekeurd was. Dit omdat we geloven dat het een belangrijke innovatie is om een aantal beperkingen van prenatale MRI te overwinnen", legt Lamb uit.
Zo is het nu niet alleen mogelijk om een uitgebreide analyse van de cardiale anatomie te maken. Ook kan er een functionele beoordeling van het foetale hart en de grote vaten worden gedaan, inclusief metingen van de bloedstroom in 4D. "Dit soort observaties kan ouders en artsen ondersteunen bij de voorbereiding op de geboorte van een baby, bijvoorbeeld door 3D-printing mogelijk te maken die postnatale cardiovasculaire chirurgie kan helpen sturen", aldus Lamb.
Foetale therapie en cardiologie in het LUMC
Het LUMC huisvest het internationaal erkende Nationaal Foetaal Therapie Centrum, in 1965 opgericht door professor Jack Bennebroek Graventhorst, een gerenommeerd voorloper op het gebied van foetale bloedtransfusies. Door intensieve samenwerking tussen verschillende afdelingen en met vooraanstaande internationale instellingen is het LUMC in staat unieke zorg op het gebied van foetale therapie te bieden. Lamb: "Experts zoals Monique Haak van de Verloskunde/Gynaecologie van het LUMC, maar ook Arno Roest en Enrico Lopriore van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis hebben een sleutelrol gespeeld bij de succesvolle ondersteuning van de CVIG bij MRI gesynchroniseerd aan foetale hartbeweging. Het bevorderen van foetale diagnostiek en therapie in het LUMC is een echte teamprestatie".