Het vakgebied van de transfusiegeneeskunde is de afgelopen decennia flink gegroeid

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden starten vanaf 20 oktober 2022 met de nieuwe tweejarige masteropleiding Transfusion Medicine and Cellular and Tissue Therapies. De accreditatie voor de master - die samen met de Autonome Universiteit van Barcelona (AUB) wordt aangeboden - is verleend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

De Spaanse versie van de master bestaat al langer en is geaccrediteerd sinds 2014. Specialisten van het LUMC en de AUB werken al tien jaar samen binnen deze internationale opleiding. Dankzij de Nederlands-Vlaamse accreditatie is de Leidse bijdrage nu officieel geformaliseerd.

Transfusiegeneeskunde
Het vakgebied van de transfusiegeneeskunde is de afgelopen decennia flink gegroeid. Het beslaat het gehele traject van ontwikkeling tot toediening van bloedproducten, zoals bloedtransfusies maar ook celtherapieën. Ondanks veel innovatieve ontwikkelingen, zijn er ook nieuwe uitdagingen ontstaan. Veel medische en andere vergelijkbare opleidingen benaderen het vakgebied verschillend, waardoor de kennis binnen het vakgebied gefragmenteerd raakt.

In de nieuwe master delen hoogleraren en andere experts de meest actuele kennis op het gebied van transfusiegeneeskunde en cel- en weefseltherapieën. Vakken die worden gegeven zijn onder andere: Blood Transfusion, Immunohematology en Project Management in a Blood and Tissue Bank. De samenwerking tussen Barcelona en Leiden vormt een van de krachtigste internationale allianties voor het creëren en overdragen van kennis op dit gebied.

Een wereldwijd uniek programma
Het LUMC heeft een rijke geschiedenis op het gebied van transfusie- en transplantatie-immunologie en wordt gezien als een van de voorlopers op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Zo werken LUMC-onderzoekers al jaren aan celtherapieën voor onder andere mesenchymale stromale cellen, tolerogene dendritische cellen, gentherapie van hematopoëtische stamcellen en CAR-T cellen.

Dankzij de intensieve kennisindeling tussen Leiden en Barcelona hebben de twee instellingen een programma opgezet dat wereldwijd uniek is. Deelnemers van de master kunnen in de toekomst een leidende rol gaan spelen binnen de transfusiegeneeskunde. Zo doen ze kennis en vaardigheden op waarmee ze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van transfusies en celtherapieën kunnen analyseren en implementeren in de praktijk.

De masteropleiding wordt volledig online aangeboden in het Engels of Spaans en is parttime te volgen door professionals en (internationale) studenten met een bachelor diploma Geneeskunde, Farmacie, Biomedische wetenschappen en Biologie. Ook verpleegkundigen kunnen de master volgens als zij ten minste vier jaar ervaring hebben binnen de transfusiegeneeskunde.

Meer informatie over de nieuwe joint-masteropleiding is te lezen op de website van de Universiteit Leiden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuwe joint master Transfusion Medicine and Cellular and Tissue Therapies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!