Glycopyrronium wordt gebruikt om overmatige speekselproductie tegen te gaan

Een partij tabletten glycopyrronium 1 mg wordt teruggeroepen bij de patiënt. De hoeveelheid werkzame stof is niet in alle tabletten gelijk. De problemen met de kwaliteit zijn bij één bereidingsapotheek gevonden. Alleen de glycopyrronium 1 mg tabletten van deze bereidingsapotheek worden teruggeroepen en alleen van een bepaalde batch. De bereidingsapotheek heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten tot deze terugroepactie.

Glycopyrronium wordt gebruikt om overmatige speekselproductie tegen te gaan. Het wordt onder meer gebruikt door mensen met de ziekte van Parkinson. Omdat uit de testen is gebleken dat de hoeveelheid van de actieve stof in het medicijn niet constant is, kan het zijn dat de patiënt zonder dat hij het weet een tablet neemt met verminderde werking. Als een arts dan de dosering verhoogt en de patiënt een tablet krijgt die wel voldoet aan de vereisten, kan dat tot een te hoge dosis leiden.  Dat kan een droge mond, droge huid of verminderde zweetproductie veroorzaken. In ernstige gevallen kan het onder meer leiden tot hartproblemen en verwardheid.

Wat betekent dit voor patiënten?
Er wordt één batch van 1 mg glycopyrronium tabletten teruggeroepen. Deze batch is te herkennen aan het batchnummer op de verpakking, namelijk C277-000281831. Alle betreffende gebruikers worden hierover benaderd door hun apotheker. Die zal patiënten verder informeren. Patiënten die glycopyrronium uit deze batch hebben, kunnen hun medicijnen kosteloos omruilen bij hun apotheek.

De inspectie verwacht geen tekort aan glycopyrronium door deze terugroepactie. Dit medicijn wordt door meerdere bereidingsapotheken gemaakt. Bij die medicijnen zijn geen problemen in de kwaliteit gevonden.

Patiënten met vragen
De betrokken beroepsgroepen en patiëntenverenigingen zijn over de omruilactie geïnformeerd. Het is goed voor te stellen dat mensen die deze middelen gebruiken vragen hebben. Zij kunnen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Het is voor hen goed te weten dat er géén vervuiling of gevaarlijke stoffen zijn gevonden in de tabletten. Het enige probleem dat ontdekt is heeft te maken met de hoeveelheid van de werkzame stof in de tablet.

Voor vragen waarmee patiënten niet terecht kunnen bij hun apotheek of behandelend arts, kunnen patiënten contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Terugroepactie aantal glycopyrronium tabletten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!