De pilots zijn gericht op samenwerking van de betrokken partijen rondom spoedzorg

Om de druk op de acute zorg te verminderen, ambulances efficiënter in te zetten en ervoor te zorgen dat ambulances op tijd aanwezig zijn, start in januari 2020 een aantal regionale pilots. Voor patiënten die acute zorg nodig hebben, is het belangrijk om de zorgvraag van de patiënt beter te organiseren en te coördineren, zodat deze patiënten snel bij de juiste schakel in de zorgketen terecht komen. De pilots zijn gericht op samenwerking van de betrokken partijen rondom spoedzorg.

De ambulancesector trieert acute zorgvragen, geeft advies, verwijst naar andere zorgaanbieders en verleent patiënten bovenal snelle en levensreddende zorg. De vraag naar ambulancezorg is de afgelopen jaren toegenomen. Dit was de reden voor Ambulancezorg Nederland (AZN), het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om een actieplan ambulancezorg te maken. De pilots die er nu komen, onder de noemer zorgcoördinatie, zijn een uitvloeisel van dit plan.

Activiteiten gezamenlijk, regionaal organiseren
Zorgcoördinatie gebeurt in samenwerking van de regionale partners in de acute keten, zoals afdelingen spoedeisende hulp (SEH’s) in ziekenhuizen, huisartsenposten, acute ggz en wijkverpleging. In de pilots gaan zij op regionale schaal alle activiteiten gericht op het triëren, afstemmen, regisseren en bewaken van de uitvoering van de zorgverlening aan de patiënt met een acute zorgvraag, gezamenlijk organiseren.

Pilotplannen in 10 regio’s
10 regio’s hebben pilotplannen ingediend. Alle pilots hebben een samenwerking met een huisartsenpost gerealiseerd of hebben de intentie hierover uitgesproken en vastgelegd. In totaal zijn 83 partijen in de regio’s actief verbonden met de pilots. 

Vier regio’s hebben kwalitatief goede plannen ingediend. Ook hebben ze veel enthousiasme weten te realiseren bij de lokale samenwerkingspartners, zorgverzekeraars en andere belanghebbenden. 

Dit zijn de pilots:

  • Brabant Midden-West-Noord
  • IJsselland
  • Twente
  • Zuid-Holland Zuid
Twee andere plannen kunnen ook op enthousiasme rekenen bij stakeholders. Voor deze plannen geldt echter dat nog aan een aantal naar verwachting relatief makkelijk in te vullen voorwaarden voldaan moet worden voordat zij kunnen starten. Dit wordt met de betreffende pilotindieners besproken. Het gaat om de pilots:
  • Noord-Nederland
  • Zuid-Holland Noord

Bovenstaande zes pilots kunnen naar verwachting uiterlijk van start op 1 januari 2020.

In de overige vier regio's gaan partijen verder met elkaar in gesprek om voor alle partijen helder te krijgen waarom het enthousiasme ontbreekt om op korte termijn met een pilot te starten. Dit gaat om de volgende vier regio's:

  • Flevoland en Gooi en Vechtstreek
  • Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid
  • Rotterdam-Rijnmond
  • Utrecht

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : RIVM
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Partners in acute zorgketen starten regionale pilots ter verbetering van acute zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!