Petitie voor heldere en toegankelijke informatiecampagne Nederlandse achterstandswijken

Huisartsen en medisch specialisten constateren een zorgwekkend lage vaccinatiebereidheid in minder welvarende wijken in Nederland. De oorzaak: een gebrek aan heldere en toegankelijk informatie. De beschikbare overheidsinformatie over COVID-19 over het belang van vaccineren, bereikt mensen in achterstandswijken onvoldoende. Daarom starten huisartsen en medisch specialisten een zorgbrede petitie waarin zij vragen om een heldere en toegankelijke informatiecampagne over vaccinatie. Het initiatief wordt gesteund door een groot aantal partijen uit het zorgveld.

Laag aantal vaccinaties in achterstandswijken leiden tot virus-reservoir
Shakib Sana, huisarts in de Rotterdamse wijk Delfshaven en in Leerdam en Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) zijn de initiatiefnemers van deze petitie. Zij geven aan dat de kans om besmet te worden met COVID en de kans om te overlijden aan COVID beide tweemaal zo hoog zijn in achterstandswijken. Robin Peeters: “Het is uitermate verontrustend dat de vaccinatiebereidheid en vaccinatiegraad hier aanzienlijk lager zijn. We mogen dit niet laten gebeuren.” Sana wijst ook op het risico voor de gehele samenleving. “Wanneer een grote groep mensen zich niet laat vaccineren, zal dit op lange termijn leiden tot een virus-reservoir van waaruit telkens herbesmettingen zullen ontstaan.”

Beperkte en eenzijdige informatie over vaccineren
Sana en Peeters zien dagelijks in hun praktijk dat de wisselende vaccinatiestrategie heeft geleid tot angst en twijfel onder zijn patiënten. “Deze mensen krijgen in hun directe omgeving vaak beperkte en eenzijdige informatie. Er is veel aandacht voor de zeldzame bijwerkingen, zonder op eenvoudige wijze de gevaren van corona zelf ernaast te zetten. De informatiekloof levert, via de vaccinatiekloof die ontstaat, gezondheidsschade op. Maar ook de maatschappelijke gevolgen, zoals financiële problemen en psychische klachten zijn enorm. We moeten voorkomen dat deze informatiekloof leidt tot een vaccinatiekloof en daarmee tot een onacceptabele gezondsheidskloof.”, aldus Shakib Sana.

Zorgbrede oproep heldere en toegankelijke informatie over vaccinaties
Sana en Peeters doen met hun manifest een oproep voor actie vanuit de overheid in de vorm van een petitie voor een heldere en toegankelijke informatiecampagne over de vaccinaties. Hun initiatief wordt breed ondersteund door beroepsverenigingen voor artsen en medici waaronder de Federatie Medisch Specialisten (FMS), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en het collectief van zorgverleners VvAA. Peeters: “Mensen in achterstandswijken worden op dit moment onvoldoende bereikt terwijl iedereen de kans moeten krijgen om op basis van juiste informatie een afweging te maken. Dat moet anders. Daarom wordt de petitie terecht zorgbreed ondersteund.”



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Shakib Sana
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Shakib Sana
  • Originele titel: Huisartsen en Medisch Specialisten luiden noodklok
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!