Aan het begin van de coronapandemie zijn de geneesmiddelen hydroxychloroquine en chloroquine ingezet bij een coronavirusinfectie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tijdens de coronapandemie 30 meldingen van (hydroxy)chloroquine als behandeling bij een COVID-19 infectie. Misselijkheid en verlenging van de QT-tijd op het ECG (hartfilmpje) waren de meest gemelde bijwerkingen. Er zijn geen overlijdens gemeld. Bij andere indicaties zoals malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.

Aan het begin van de coronapandemie zijn de geneesmiddelen hydroxychloroquine en chloroquine ingezet bij een coronavirusinfectie. Dit werd later ontraden door verschillende gezondheidsorganisaties. Bij COVID-19 behandeling is er een hogere dosering (hydroxy)chloroquine gegeven dan bij andere aandoeningen en ziektes waar het normaal voor gebruikt wordt. Het risico op dosis gerelateerde bijwerkingen, waaronder QT-verlenging, is daarmee wellicht hoger.

Meldingen (hydroxy)chloroquine bij COVID-19 infectie
Vanaf 1 januari 2020 heeft Lareb 28 meldingen van chloroquine en 2 meldingen van hydroxychloroquine ontvangen bij een behandeling van COVID-19. Het meest gemeld is misselijkheid (8 meldingen) en een verlenging van de QT-tijd op het ECG (5 meldingen). Er zijn geen overlijdens gemeld.

Het is bekend dat hydroxychloroquine en chloroquine in zeldzame gevallen hartritmestoornissen kunnen veroorzaken door een beïnvloeding van de elektrische activiteit van het hart (QT-verlenging). Een hartritmestoornis is éen keer gemeld als bijwerking.

Meldingen (hydroxy)chloroquine bij andere aandoeningen en ziektes
Hydroxychloroquine en chloroquine worden al geruime tijd gebruikt voor de behandeling en profylaxe van malaria en andere aandoeningen zoals reuma.

Vóór de coronapandemie ontving Lareb 90 meldingen van bijwerkingen bij chloroquine en 1071 bij hydroxychloroquine. Bij het gebruik van chloroquine zijn vooral huidreacties, reacties op het zenuwstelsel en psychische klachten gemeld. Bij hydroxychloroquine waren dit huidreacties en maagdarmklachten. Verlenging van de QT-tijd is bij chloroquine 2 keer gemeld en bij hydroxychloroquine 18 keer. Voor hartritmestoornissen is dit 1 keer bij chloroquine en 11 keer bij hydroxychloroquine. Lees hier meer over de gemelde bijwerkingen.

Bij chloroquine zijn geen overlijdens gemeld. Bij hydroxychloroquine zijn er 2 meldingen van overlijden. Eén patiënt overleed aan de gevolgen van cardiomyopathie (hartspierziekte) en één aan toxische epidermale necrolyse (een zeer ernstige reactie van huid en slijmvliezen). Beiden zijn bekende zeldzame bijwerkingen van hydroxychloroquine.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb.nl
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb.nl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!