Eerstelijnszorgverleners en organisaties, medisch specialisten, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS hebben voor 2018 een nieuwe, gezamenlijke aanpak ontwikkeld.

Voortaan worden vooraf middelen beschikbaar gesteld voor substitutie. Het gaat om €75 miljoen. Het geld is beschikbaar wanneer zorgaanbieders een initiatief hebben waarin ziekenhuiszorg wordt verplaatst en zij hierover een afspraak hebben met een zorgverzekeraar.

Snel aan de slag
De zorgaanbieders in de eerste en tweede lijn worden opgeroepen om zo snel mogelijk met elkaar en met de zorgverzekeraar in gesprek te gaan om initiatieven te ontwikkelen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe groter de kans dat er afspraken gemaakt worden die impact hebben op de besteding van de middelen in 2018. Als het totaal van de substitutieafspraken onder de €75 miljoen blijft, blijven de resterende middelen in het budgettair kader van de tweede lijn. Om zicht te krijgen op het totaal van de substitutie-afspraken in 2018, haalt de NZa eind november 2017 op voor welk bedrag er aan afspraken is gemaakt. Snelheid is dus geboden met het ontwikkelen van substitutie-initiatieven die in 2018 gaan lopen. Door de zorgverzekeraars vanaf het begin te betrekken, kunnen de afspraken in de driehoek (eerste lijn, tweede lijn, zorgverzekeraar) vastgelegd worden.

Taakgroep
Om te zorgen dat knelpunten opgelost worden, is een taakgroep substitutie ingesteld. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de hiervoor genoemde landelijke partijen. De taakgroep richt zich op het bijdragen aan de ondersteuning van de regionale en lokale praktijk, zoals monitoring van de afspraken en realisatie, ondersteuning voor initiatiefnemers in de vorm van model-businesscases en vraagbaak, formats businesscases ten behoeve van afstemming met zorgverzekeraar, inrichten van een etalage aan substitutie-potentieel en het delen van good practices.

In de komende periode deelt de taakgroep instrumenten die het veld helpen substitutie-afspraken te maken.

Website
De taakgroep maakt gebruik van de website zorgopdejuisteplek.nl voor het delen van voorbeelden en vragen en antwoorden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!