De wetenschappers gebruikten de gegevens van 126 miljoen mensen, uit vier continenten, uit 13 verschillende databases

Tussen leeftijdsgroepen, verschillende landen en mannen en vrouwen zijn grote verschillen in hoe vaak aandoeningen die kunnen optreden als bijwerking van een Covid19-vaccin voorkomen in de algemene populatie. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waaraan het Erasmus MC een belangrijke bijdrage leverde.

Een internationaal team geleid door wetenschappers van Oxford University, Erasmus MC en Columbia University beschrijft in het toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ) hoe vaak aandoeningen, die ook beschreven werden als bijwerking na Covid19-vaccinatie, voorkomen in de algemene populatie. Die frequentie van voorkomen in de algemene populatie (= achtergrond incidentie) vormt de basis voor de zogeheten post-market surveillance van de vaccins waarbij men kan onderzoeken of een bijwerking na vaccinatie vaker voorkomt dan verwacht.

‘We wisten dat toezichthouders en het Europees geneesmiddelen agentschap een lange lijst van aandoeningen zouden monitoren voor de veiligheid van Covid19-vaccins’, zegt Dani Prieto-Alhambra, verbonden aan de Universiteit van Oxford en het Erasmus MC. ‘Hiervoor hebben ze robuuste schattingen nodig van de achtergrond incidentie van deze aandoeningen.’

Databases
De wetenschappers gebruikten de gegevens van 126 miljoen mensen, uit vier continenten, uit 13 verschillende databases. Voor deze studie werd o.a. gebruikgemaakt van een database met data van patiënten uit Nederlandse huisartspraktijken. Deze database – IPCI (Integrated Primary Care Information) genaamd – wordt beheerd door de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC (www.ipci.nl).

Uit de analyse blijkt dat er verschillen zijn in het optreden van potentiële vaccinbijwerkingen tussen mannen en vrouwen, tussen verschillende leeftijdsgroepen en tussen verschillende databases. Zo kwam een diepe veneuze trombose zelden voor bij mannen tussen de leeftijd van 18-34 jaar (minder dan 10 op de 10.000), maar regelmatig voor bij 85-jarigen mannen (meer dan 1 op de 100). Verschillen in functie van geslacht en leeftijd werd ook voor andere uitkomsten aangetoond.

Bijwerkingen vergelijken met normale incidentie
Bij het beoordelen van de veiligheid van vaccins is het belangrijk dat het aantal waargenomen bijwerkingen vergeleken wordt met achtergrond incidentiecijfers uit dezelfde groep, qua leeftijd, geslacht. Het liefst moet zelfs dezelfde database worden gebruikt gezien er ook verschillen per database werden waargenomen.

Wereldwijd netwerk
Deze groep onderzoekers zijn de eersten die de achtergrond incidentie van mogelijke Covid19-vaccinbijwerkingen zo uitgebreid rapporteren. Dat lukte ze, omdat ze samenwerken in een wereldwijd netwerk van datawetenschappers die patiëntendata standaardiseren , Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI) genaamd. Associate professor Peter Rijnbeek van de afdeling Medische Informatie van het Erasmus MC speelt een leidende rol in deze organisatie. Hij leidt tevens het ‘European Health Data and Evidence Network ’(EHDEN) project dat gezondheidsdata op grote schaal in Europa standaardiseert naar hetzelfde datamodel. ‘De kracht van onze aanpak is dat de databases gestandaardiseerd zijn naar één gemeenschappelijke database-structuur en standaard terminologieën waardoor we dezelfde analyses lokaal kunnen uitvoeren en alleen de resultaten delen. Het is fantastisch om te zien dat het aantal databases in dit netwerk sterk groeit en we op steeds grotere schaal dit soort belangrijk onderzoek kunnen doen.’, legt Rijnbeek uit.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: ‘Let op verschillen tussen groepen bij beoordeling veiligheid Covid19-vaccins’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!