Deze bijwerkingen komen soms voor en zijn meestal mild, maar in zeldzame gevallen kunnen ze ernstig zijn

Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken. Naast psychische bijwerkingen zoals, zenuwachtig en agressief gedrag, depressie of zelfmoordgedachten komen ook slaapproblemen voor. Deze bijwerkingen komen soms voor en zijn meestal mild, maar in zeldzame gevallen kunnen ze ernstig zijn.

Montelukast wordt gebruikt voor de behandeling van astma of allergische neusslijmvliesontsteking. De meeste bijwerkingen ontstaan binnen twee weken na de start van de behandeling. Depressie of zelfmoordgedachten worden meestal na maanden of jaren gebruik gemeld.

Bij het optreden van neuropsychiatrische bijwerkingen is het belangrijk de positieve effecten en de bijwerkingen van het gebruik van montelukast te heroverwegen. Wanneer montelukast gestopt wordt, verdwijnen milde bijwerkingen meestal binnen enkele dagen. Bij ernstigere bijwerkingen zoals depressie duurt het herstel langer.

Het is belangrijk dat patiënten en verzorgers op de hoogte zijn van deze mogelijke bijwerkingen, en dat artsen deze vóór de start van de behandeling met hen doornemen.

Lees hier het wetenschappelijke artikel Neuropsychiatric reactions with the use of montelukast in The BMJ (Engels).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Psychische bijwerkingen bij montelukast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 03 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!