Bijwerkingencentrum Lareb ontving 53 meldingen van neurologische en psychische bijwerkingen bij kinderen die oxybutynine gebruiken

Kinderen ervaren mogelijk meer psychische bijwerkingen van oxybutynine dan volwassenen. Naast psychische bijwerkingen zoals abnormaal en druk gedrag werd ook hoofdpijn gemeld. Twee kinderen zijn met psychoses opgenomen in het ziekenhuis.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 53 meldingen van neurologische en psychische bijwerkingen bij kinderen die oxybutynine gebruiken. De gemiddelde leeftijd van deze kinderen was ongeveer zeven jaar. Psychische en neurologische klachten zijn bekende bijwerkingen en staan in de bijsluiter. De bijsluiter waarschuwt om voorzichtig te zijn met oxybutynine bij kinderen omdat zij gevoeliger kunnen zijn voor de effecten.

Oxybutynine wordt voorgeschreven voor kinderen met urine-incontinentie, zoals bedplassen. Het remt de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand en ontspant de blaasspier. Hierdoor kan de blaas meer urine bevatten. 

De bijwerkingen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven van een kind en diens omgeving. Het is daarom belangrijk om deze klachten op tijd te herkennen.

Lees hier het hele artikel in het Pharmaceutisch Weekblad


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Psychische bijwerkingen van oxybutynine bij kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 30 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!