Depressieve gevoelens en angstklachten van vader hebben geen relatie met longproblemen van het kind

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap last hadden van depressieve gevoelens en angstklachten, hebben een grotere kans op longproblemen op 10-jarige leeftijd. Depressieve gevoelens en angstklachten van vader hebben geen relatie met longproblemen van het kind.

Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax . De wetenschappers bestudeerden de gegevens van ruim 4200 kinderen. Deze kinderen doen mee aan Generation R : een langlopend onderzoek naar de gezondheid van Rotterdamse kinderen. De onderzoekers vroegen de ouders tijdens en na de zwangerschap middels een vragenlijst naar psychische klachten die kunnen passen bij depressie en angst. Van de kinderen werd op 10-jarige leeftijd genoteerd of ze astma hadden en werd de longfunctie gemeten.

Lagere longfunctie
Psychische klachten van de moeder tijdens de zwangerschap bleken samen te hangen met een 1,5 tot bijna 2 keer verhoogd risico op astma bij het kind. Met name depressieve gevoelens waren gerelateerd aan een iets lagere longfunctie bij het kind. De onderzoekers hielden daarbij onder andere rekening met de leeftijd van de moeder, roken tijdens de zwangerschap en huisdieren.

Dan rijst natuurlijk de vraag: heeft dit mogelijk een biologische oorzaak of spelen andere factoren mee, zoals gedrag en leefomgeving? Om die vraag te beantwoorden keken de onderzoekers naar psychische klachten bij de vader tijdens de zwangerschap. Vader en moeder zitten immers vaak in dezelfde sociale omgeving, met het enige verschil dat de vader het kind niet draagt.

Baarmoeder
Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen verband tussen psychische klachten bij de vader en latere longproblemen bij het kind. ‘Dat geeft ons het idee dat er in de baarmoeder iets gebeurt dat de longontwikkeling van het kind kan verstoren’, aldus kinderlongarts en epidemioloog Liesbeth Duijts van het Erasmus MC. Zij leidde het onderzoek samen met promovendus Evelien van Meel.

Duijts en haar collega’s speculeren dat psychische klachten bij de moeder mogelijk zorgen voor extra aanmaak van stresshormoon. Dit kan schadelijk zijn voor de longontwikkeling van het kind. ‘Dat is een van de mogelijke verklaringen, maar toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het echt zo werkt. We kunnen met de gegevens uit deze observationele studie geen conclusies trekken over wat de oorzaak is van de longproblemen.’

Psychische gezondheid
Van Meel: ‘Dit onderzoek suggereert dat aandacht voor psychische gezondheid in de zwangerschap van belang is. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op het effect van het voorkómen of verminderen van psychische klachten tijdens de zwangerschap.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Jochem van Laar
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaker longproblemen bij kind na psychische klachten tijdens zwangerschap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!