Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening, zoals een angststoornis, depressie of burn-out.
Op 29 maart hebben vakbonden hun handtekening onder het Manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt!’ gezet om psychische aandoeningen op de werkvloer beter bespreekbaar te maken. GGZ Nederland was als grote werkgever in de zorg hierbij aanwezig om het belang van het manifest te onderstrepen.
Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening, zoals een angststoornis, depressie of burn-out. Op dit moment doen vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemingsraden weinig dat specifiek gericht is op het bespreekbaar maken van psychische diversiteit. Dit blijkt uit onderzoekvan Samen Sterk zonder Stigma.
‘Werken is meedoen’, zegt Jacobine Geel (voorzitter van GGZ Nederland). ‘Psychische aandoeningen grijpen diep in het leven van iedereen die ermee te maken krijgt. Het bespreekbaar maken van psychische problemen, ook op het werk, is de eerste stap naar herstel en daarom erg belangrijk. GGZ Nederland onderschrijft van harte het belang van het manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt’ en zal hier bij haar leden actief aandacht voor vragen.’
Met het ondertekenen van het manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt!’ spreken de vakbonden de intentie uit nu echt aan de slag te gaan met dit thema.
Meer informatie is te vinden in het manifest, het rapport en bijbehorende factsheets en checklist voor ondernemingsraden of vakbonden.