Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) worden gebruikt ter voorkoming en behandeling van een veneuze trombo-embolie

Openbare apotheken verstrekten in augustus van dit jaar 318.000 keer een DOAC. Apixaban is met bijna 1,5 miljoen verstrekkingen in de afgelopen twaalf maanden de meest verstrekte DOAC. Verzekeraars nemen verschillende varianten op in hun preferentiebeleid. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) worden gebruikt ter voorkoming en behandeling van een veneuze trombo-embolie. Openbare apotheken verstrekten in augustus van dit jaar 318.000 keer een DOAC, bijna 15% meer dan twaalf maanden eerder. De kosten van DOAC’s stegen ook: tot € 25 miljoen per maand, bijna 17% meer dan een jaar geleden. Dit past in de trend van toenemend gebruik.

Apixaban is met bijna 1,5 miljoen verstrekkingen in de afgelopen twaalf maanden de meest verstrekte DOAC. Het aandeel apixaban in de totale DOAC-verstrekkingen steeg in de afgelopen twaalf maanden van 40% naar 42%. De uitgaven in die periode kwamen daarmee uit op € 106 miljoen. Maar omdat de overheid in elk geval tot eind 2023 een geheim financieel arrangement heeft gesloten met de fabrikanten van deze DOAC’s, liggen de werkelijke uitgaven aan deze middelen lager

Apixaban
Sinds mei van dit jaar ziet de SFK naast het spécialité ook verstrekkingen van het generiek apixaban. Bij de introductie van een generieke variant van een geneesmiddel liggen de lijstprijzen (AIP, apotheekinkoopprijs) van het generiek doorgaans lager dan die van het spécialité. In dit geval is dat niet zo en zijn de lijstprijzen gelijk.

Ondanks gelijke lijstprijzen hebben verzekeraars voorkeursmiddelen aangewezen. In juni is het generiek bij Menzis aangewezen als preferent. VGZ en CZ volgden een maand later en maakten het generiek ook preferent. Mogelijk maken geheime couvertafspraken of andere onderhandse afspraken het voor verzekeraars toch interessant om het generiek als preferent aan te wijzen, waardoor lijstprijzen nog minder transparant worden. Zilveren Kruis gaf in eerste instantie aan declaraties van generieke varianten af te keuren. Met ingang van 1 oktober wijst Zilveren Kruis het spécialité alsnog als preferent aan en valt het middel binnen hun preferentiebeleid.

Opname in het preferentiebeleid van de generieke varianten is in ieder geval duidelijk terug te zien in het gebruik: het aandeel verstrekkingen van generiek nam in drie maanden tijd toe van 23% in juni tot 86% in augustus.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebruik van DOAC’s met 15% gestegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!