In totaal betaalden 50.000 patiënten vanwege leveringsproblemen in 2023 gezamenlijk bijna € 2,3 miljoen extra aan bijbetalingen

Voor sommige geneesmiddelen gelden vergoedingslimieten. Daardoor moeten patiënten soms bijbetalen. Deze middelen zijn ook binnen het preferentiebeleid van verzekeraars opgenomen. De SFK onderzocht welke bijbetalingsvrije middelen verzekeraars aanwezen waarbij leveringsproblemen zorgden voor het afleveren van een niet-preferent middel mét bijbetaling. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In het Nederlandse Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden de prijzen van onderling vervangbare geneesmiddelen vergeleken om een vergoedingslimiet te bepalen. Bij geneesmiddelen die duurder zijn dan die limiet moet de patiënt het verschil bijbetalen. Binnen het GVS mogen verzekeraars van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof een product van een fabrikant als preferent aanwijzen. Verzekeraars vergoeden dan in beginsel alleen het product van die fabrikant. Ook bij groepen geneesmiddelen waar vergoedingslimieten gelden en bijbetalingen voorkomen, wijzen verzekeraars producten als preferent aan.

Doorgaans wijzen verzekeraars geneesmiddelen preferent aan waarbij geen bijbetaling voor de patiënt van toepassing is. Wanneer patiënten die middelen krijgen, hoeven zij dus niet bij te betalen. Vanwege leveringsproblemen bij die preferente middelen moesten apothekers in 2023 soms uitwijken naar middelen waarvoor wel een bijbetaling gold. Apothekers administreren in dat geval expliciet dat sprake is van een logistieke noodzaak.

Methylfenidaat
In totaal betaalden 50.000 patiënten vanwege leveringsproblemen in 2023 gezamenlijk bijna € 2,3 miljoen extra aan bijbetalingen. Wanneer de preferent aangewezen middelen beschikbaar waren geweest, hadden patiënten deze bijbetaling kunnen ontlopen.

Veruit de meesten van hen – 44.000 – betaalden bij voor het gebruik van het bij ADHD toegepaste methylfenidaat. De bijbetalingen op methylfenidaat maken ruim 95% uit van alle bijbetalingen die te ontlopen waren geweest als het preferente middel goed beschikbaar was geweest. De gemiddelde bijbetaling ligt rond de € 50 per patiënt over heel 2023.
Het hoogste gemiddelde bijbetalingsbedrag per patiënt is te vinden bij het anti-epilepticum lacosamide. Bij ruim honderd patiënten legden apothekers vast dat ze om logistieke redenen afweken van het preferentiebeleid, waardoor patiënten gemiddeld € 98 bijbetaalden.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten betalen extra door leveringsproblemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!