Opioïden kunnen een uitkomst zijn voor patiënten met acute ernstige pijn

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 595.000 mensen een sterkwerkend opioïd, een stijging van 8,7% ten opzichte van 2020. Ongeveer 208.000 mensen gebruikten deze middelen minimaal dertig dagen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Opioïden kunnen een uitkomst zijn voor patiënten met acute ernstige pijn. Maar opioïden hebben ook aanzienlijke nadelen, met name het risico op afhankelijkheid. De afhankelijkheid treedt vooral op bij sterkwerkende opioïden die langdurig worden gebruikt. Voor deze analyse heeft de SFK gekeken naar de sterkwerkende opioïden morfine, fentanyl, buprenorfine, oxycodon, hydromorfon en tapentadol, waarbij de parenterale producten zoals injecties buiten beschouwing zijn gelaten. Deze producten worden vooral in de oncologie of palliatieve fase gebruikt.

Top-3
In 2021 verstrekten openbare apotheken aan 595.000 mensen een sterkwerkend opioïd. Dit is een stijging van bijna 50.000 gebruikers (+8,7%) ten opzichte van een jaar eerder. De daling van het aantal gebruikers in 2019 en 2020 is daarmee niet verder doorgezet. Oxycodon kende het hoogste aantal gebruikers (460.000 mensen) en de grootste groei (+9,7%). Fentanyl is daarna met 115.000 gebruikers de grootste (+4,4%) en morfine maakt de top-3 compleet met 55.000 patiënten (+9,1%).

Voor het signaleren van langdurig gebruik wordt veelvuldig een grens van negentig dagen gebruik aangehouden. Echter, aangezien na twee weken al fysieke afhankelijkheid optreedt, is in de recente huisartsenrichtlijn een grens van een maand vastgesteld. De SFK heeft deze grens vertaald naar dertig gebruiksdagen of meer in een kalenderjaar, waarbij het aantal gebruiksdagen is berekend aan de hand van de afgeleverde hoeveelheid middel en de voorgeschreven dagelijkse dosering.

Van de 595.000 gebruikers voldeed 35% (208.000 mensen) aan de bovengenoemde definitie van een langdurige gebruiker. Dit aantal is sinds 2019 vrij stabiel. Het exacte aantal zal in de praktijk wat lager uitvallen, omdat een patiënt mogelijk maar een deel van de tabletten inneemt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sterkwerkende opioïden vooral voor kort gebruik
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 25 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!