Het markt aandeel van Thyrax is nog niet op het oude niveau ondanks dat er geen leveringsproblemen meer zijn

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2015 aan bijna 350.000 patiënten het schildklierhormoon Thyrax Duotab. Door leveringsproblemen moesten velen van hen in 2016 overstappen naar levothyroxine van een andere fabrikant. In het derde kwartaal van dit jaar was Thyrax weer beschikbaar, maar het marktaandeel herstelde nog niet. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In januari 2016 meldde het bedrijf Aspen Pharma Trading een verwacht tekort van schildklierhormoon Thyrax Duotab 0,025 mg en later dat jaar ook van de sterktes 0,100 mg en 0,150 mg. Na het verplaatsen van de productielocatie van Nederland naar Duitsland, bleek de kwaliteit van de tabletten die op de nieuwe locatie werden gemaakt niet te voldoen aan de eisen. Voor ongeveer 350.000 patiënten betekende dit een periode van onzekerheid en veelal een noodgedwongen overstap op een andere variant van levothyroxine. Eerder dit jaar rapporteerde Nivel dat iets meer dan de helft van de gedwongen overstappers daarbij klachten ervoer.

Overstappers
Sinds medio 2017 is Thyrax weer beschikbaar. De SFK onderzocht in een steekproef hoeveel patiënten noodgedwongen zijn overgestapt op levothyroxine van een andere fabrikant, en hoeveel van hen na afloop van de schaarsteperiode terugkeerden naar Thyrax.

De steekproef bestond uit 200.000 personen aan wie apotheken in het vierde kwartaal van 2015 – vóór de leveringsproblemen – Thyrax verstrekten en van wie de SFK tot en met het derde kwartaal van 2017 geneesmiddelverstrekkingen in dezelfde apotheek registreerde. Van deze gebruikers bleken er 194.000 in de periode tussen januari 2016 tot en met juni 2017 minimaal één keer levothyroxine van een andere fabrikant te hebben gekregen. Dat is 97%.

Ongeveer vijfduizend mensen hebben in die gehele periode alleen Thyrax gebruikt en zijn niet overgestapt. Dit waren vooral gebruikers van de 0,100 mg variant. Duizend personen haalden na 2015 geen levothyroxine in de betreffende apotheek. Van deze personen registreerde de SFK wel verstrekkingen van andere geneesmiddelen in die apotheek.

Na herstel van de productieproblemen bleken in het derde kwartaal van dit jaar 43.000 van de oorspronkelijke groep van 200.000 gebruikers nog, of opnieuw, Thyrax te gebruiken. Aan 72% van de 194.000 gebruikers die overstapten op een andere levothyroxine werd in het derde kwartaal van dit jaar nog altijd een andere levothyroxine verstrekt.
In het derde kwartaal van 2017 telde de SFK zestienduizend personen van de steekproef die in dat kwartaal geen levothyroxine in hun apotheek hebben opgehaald. De SFK beschikt over onvoldoende informatie om van deze mensen te kunnen bepalen of ze gestopt zijn met het gebruik van levothyroxine.

Geen herstel martktaandeel
In het derde kwartaal van 2017 had Aspen met Thyrax Duotab een marktaandeel van 13% terwijl dat in 2015 nog 51% was. Al eerder concludeerde de SFK dat fabrikant Teva de grote winnaar was in de strijd om de levothy-roxine-gebruiker. Hun marktaandeel groeide in die periode van 7% naar 40%. Ook fabrikant Merck profiteerde, en zag het marktaandeel van hun Euthyrox bijna verdubbelen naar 40%.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Marktaandeel van Thyrax niet terug naar oude niveau
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!