24 nieuwe apotheken openden hun deuren, waaronder drie poliklinische

Voor het vierde jaar achtereen steeg in 2020 het aantal openbare apotheken in Nederland. Per 1 januari 2021 telde Nederland vijf apotheken meer dan een jaar eerder, waarmee het totale aantal optelde tot 2005 apotheken. Van alle apotheken is 84% verbonden aan een keten of een formule. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

In 2020 werden negentien apotheken opgeheven, waaronder een politheek en een dienstapotheek. Anderzijds openden 24 nieuwe apotheken hun deuren, waaronder drie poliklinische. Per saldo kwamen er in het afgelopen jaar vijf apotheken bij.

Een apotheekformule bestaat uit apotheken die volgens een bepaald concept zijn ingericht en/of worden gefaciliteerd vanuit een centrale organisatie. Ze zijn vaak gelieerd aan een groothandel. In 2020 is het aantal apotheken verbonden aan ketens en formules gedaald met 41. Het totaalaantal keten- en formule-apotheken kwam daarmee op 1691, het laagste aantal in de afgelopen vier jaar.

Big four
Service Apotheek, gefaciliteerd vanuit groothandel Mosadex, had met 465 apotheken het afgelopen jaar niet alleen de meeste aangesloten apotheken, maar is als enige formule gegroeid, met drie apotheken. BENU Apotheken (Brocacef) sloot het jaar 2020 af met in totaal 441 aangesloten apotheken, acht minder dan eind 2019. Daarvan zijn er 327 eigendomsapotheken en 114 partner-apotheken.

Het samenwerkingsplatform Pluriplus van groothandel Pluripharm faciliteerde vorig jaar 318 zelfstandige apotheken bij het aangaan van contracten met de zorgverzekeraars, vijf apotheken minder dan in 2019. Pluripharm-apotheken zijn niet als zodanig herkenbaar in het straatbeeld.
Aan Alliance Healthcare waren begin dit jaar in totaal 199 apotheken verbonden, negen apotheken minder dan begin 2020. Hiervan vielen er 140 onder de Alphega-franchiseformule en waren er 59 eigendomsapotheken van Boots.

Overige ketens
Van de overige ketens en formules was begin 2021 de Stichting VNA de grootste. Het aantal gelieerde apotheken bleef gelijk (153), waarvan 98 in eigendom en 55 franchises. Ook bij Medsen en VAL-apotheken, met respectievelijk 45 en 33 eigendomsapotheken, wijzigde niets.

Bij de Acdapha-groep was wel een verschuiving: waar deze keten begin 2020 nog veertien eigen en acht franchise-apotheken telde, werden ook alle franchise-apotheken in de loop van 2020 eigendom.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder apotheken bij keten of formule
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!