De stijging is ongeveer gelijk verdeeld over de toename van het totaal aantal medewerkers en de toename van het gemiddeld dienstverband

Volgens opgave van het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA) waren rond de afgelopen jaarwisseling 15.652 apothekersassistenten in dienst van openbare apotheken, iets minder dan het jaar daarvoor (15.697). Ook waren minimaal 216 assistenten gedetacheerd in apotheken. Over deze cijfers beschikt de SFK dit jaar voor het eerst.

Jaarlijks ontvangt de SFK van het PMA informatie over het aantal apothekersassistenten en ondersteunende medewerkers dat in dienst is van openbare apotheken en over de omvang van hun dienstverband. Volgens opgave van het PMA waren rond de afgelopen jaarwisseling 15.652 apothekersassistenten in dienst van openbare apotheken. Van hen is 98% een vrouw.

Daarnaast waren minimaal 216 apothekersassistenten via detacheringsorganisaties werkzaam in de apotheken. De SFK beschikt dit jaar voor het eerst over deze cijfers en weet niet of dat aantal alle apothekersassistenten omvat die op detacheringsbasis in apotheken werken. Mogelijk gaat het hierbij dus om een onderschatting.

Automatisering
In vergelijking met 2016 is het aantal apothekersassistenten in dienst van apotheken in 2017 met ongeveer 0,3% afgenomen. Daarmee blijft het aantal apothekersassistenten in perspectief van de afgelopen tien jaar nog steeds uiterst laag. Vanwege de nieuwe cijfers over de gedetacheerde apothekersassistenten worden die bij de vergelijkingen met eerdere jaren (nog) buiten beschouwing gelaten. Een van de verklaringen voor de daling van het aantal assistenten in de afgelopen jaren is de verdergaande automatisering in de apotheek. 
Central filling en andere geautomatiseerde processen in de apotheek zorgen ervoor dat ook ondersteunende, minder gespecialiseerde medewerkers onderdelen van de werkzaamheden in de apotheek kunnen uitvoeren.

De 15.652 assistenten in dienst van apotheken hadden eind 2017 een contract voor gemiddeld 25,9 uur per week, een stijging van ongeveer acht minuten ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is dat gedetacheerde assistenten gemiddeld ruim drie uur per week meer werkten (29 uur).

De arbeidspotentie voor de assistenten in dienst van de apotheken bedroeg eind vorig jaar 11.258 fte, praktisch gelijk aan het jaar daarvoor (11.263 fte). Het gemiddeld aantal fte’s per apotheek kwam uit op 5,7.

Naast apothekersassistenten registreerde het PMA eind 2017 in totaal 8384 medewerkers met andere ondersteunende functies in dienst van de apotheek. Dit is het hoogste aantal ooit: 181 meer dan in 2016. Gemiddeld hebben zij een contract voor 20,1 uur, waarmee het totaal aantal fte’s uitkomt op 4691. Dat is 4,1% meer dan over 2016. De stijging is ongeveer gelijk verdeeld over de toename van het totaal aantal medewerkers en de toename van het gemiddeld dienstverband.

Gemiddeld is er 1,7 fte aan algemeen ondersteunende medewerkers per apotheek. Daarnaast zijn er gemiddeld nog 0,28 fte aan bezorgers, 0,12 fte aan farmaceutisch managers/consulenten, 0,10 fte aan administratieve krachten, 0,09 fte aan schoonmakers en 0,05 fte aan drogisterijmedewerkers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Opnieuw toename van aantal ondersteunende medewerkers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!