De toegankelijkheid van acute zorg moet in alle regio’s verzekerd zijn

De kwaliteit van de spoedzorg in Nederland moet beter. De acute zorg behoort niet meer tot de absolute wereldtop, en dat kan wel. Daarom moet er snel iets veranderen aan de acute zorg in Nederland. Dat is de teneur van een brief van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die praat later deze week over de spoedzorg.

Uit de brief: “De toegankelijkheid van acute zorg moet in alle regio’s verzekerd zijn. Te vaak vinden nu onverwachts tijdelijke SEH opname-stops plaats, waardoor patiënten ineens niet meer bij de SEH in de buurt terechtkunnen. Belangrijk is dat regionaal afspraken worden gemaakt, zodat overal in Nederland dezelfde kwaliteit van acute zorg geleverd kan worden. Acute zorg voor de meest voorkomende niet-complexe situaties moet voldoende dichtbij huis blijven, ook in de krimpgebieden.”

Afspraken noodzakelijk voor meer gespecialiseerde acute zorg
De Patiëntenfederatie realiseert zich dat niet overal dezelfde hoogwaardige zorg kan worden geleverd. “Het is onvermijdelijk dat afspraken worden gemaakt over de meer gespecialiseerde acute zorg. De idee dat die op elke SEH geleverd zou moeten worden is niet reëel. Immers, die vraagt gespecialiseerde kennis die niet overal 24/7 beschikbaar is. Wij zijn voorstander van laagcomplexe zorg dichtbij, maar ook van de concentratie van hoogcomplexe zorg. Deze hoogcomplexe zorg is daarmee vaak verder weg, maar geeft wel betere garanties voor de kwaliteit van de zorg.”

De nieuwe inrichting van de acute zorg moet regionaal worden bekeken. Daarbij is de inbreng van de gebruikers, de patiënt onmisbaar, aldus de federatie. “Er zou een nieuwe blauwdruk voor de organisatie van de acute zorg gemaakt moeten worden. De aanzet hiervoor moet komen uit de regio’s. Simpelweg omdat voor elke regio de situatie anders is. (…)We zijn bezorgd of de opdracht aan de regio’s tot afdoende plannen zal leiden. En hoe het perspectief van patiënten en burgers daarin wordt meegenomen.”

Kamerbrief over Acute Zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kwaliteit acute zorg moet beter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!