Een bijkomend effect van een moeizaam contracteringsproces is de toename van ongecontracteerde zorg.

Net als ActiZ maakt ook de Nederlandse Zorgautoriteit zich zorgen over de tarieven in de wijkverpleging. In de monitor ‘Contractering wijkverpleging 2018’ die op 26 april is gepubliceerd, wijst de NZa op risico’s voor de kwaliteit en toegankelijkheid voor wijkverpleegkundige zorg wanneer een te laag tarief wordt gecontracteerd: “Wij vinden het belangrijk dat de zorgverzekeraar bij de vaststelling van het maximumvolume en tarief van de aanbieder niet te eenzijdig kijkt naar een doelmatigheidsscore. Kwaliteit en zorgzwaarte zouden hierbij zo mogelijk ook een rol moeten spelen”.

Lage tarieven risico voor kwaliteit en toegankelijkheid
Uit het onderzoek van de NZa blijkt dat in het merendeel van de contracten afspraken worden gemaakt over een integraal uurtarief. De hoogte van dit tarief loopt uiteen van € 42,- tot € 87,- per uur. De NZa constateert dat het hoogste integrale tarief maar iets hoger ligt dan vorig jaar. De toezichthouder beschouwt dit als een risico voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. 

“Aangezien de zorgvraag toeneemt en complexer wordt, zal een tarief gebaseerd op het verleden niet altijd toereikend zijn”. Dit klemt des te meer aangezien bij meer dan de helft van de aanbieders ‘externe kostprijsverhogende ontwikkelingen’ geen onderwerp van gesprek zijn geweest tijdens het inkoopproces. Hierover zijn in 2017 onder begeleiding van Common Eye (Verbeterthema’s contractering wijkverpleging 2018 en verder) wel afspraken gemaakt. 

Ongecontracteerde zorg
Een bijkomend effect van een moeizaam contracteringsproces is de toename van ongecontracteerde zorg. In 2017 betrof het aandeel ongecontracteerde zorg 2,8% van het totaal aan (geschatte) zorgkosten, in 2018 rekenen de zorgverzekeraars op een percentage van 6,2% van het totaal. De NZa is van mening dat het afsluiten van contracten lonend moet zijn voor beide partijen. “Samen weten zorgverzekeraar en aanbieder meer te bereiken dan alleen.” In dat geval zijn afspraken mogelijk over specifieke zorgvormen waarbij samenwerking en regionale afstemming van belang zijn, zoals de beschikbaarheid van onplanbare zorg en ketenzorg dementie. “Een ongecontracteerde aanbieder maakt geen deel uit van deze afspraken. Het komt zelfs voor dat het de samenwerkingsverbanden in de regio kan verstoren. Dit kan negatieve kwaliteits- of premie-effecten tot gevolg hebben.” 

Herkenbaar
De uitkomsten van de monitor Contractering Wijkverpleging 2018 zijn herkenbaar voor ActiZ. “Niet voor niets is het kunnen voeren van een marktconform arbeidsvoorwaardenbeleid een belangrijk punt in de lopende gesprekken over een hoofdlijnenakkoord voor de wijkverpleging. Wij zijn van mening dat CAO ontwikkelingen één op één door vertaald moeten worden in de gecontracteerde tarieven,” stelt bestuurslid ActiZ Jeroen van den Oever “In de wijkverpleging dreigt een personeelstekort. Alleen met voldoende gekwalificeerde medewerkers kunnen wij tegemoet komen aan de vraag van de groeiende groep mensen die thuis zorg nodig heeft.” 

NZa: meer aandacht voor aard en ernst zorgvraag bij contractering wijkverpleging

Eerder bericht: NZa monitor contractering wijkverpleging steun in rug leden ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: druk op tarieven risico voor wijkverpleging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!