Door dit gewijzigd tekortenbesluit kunnen nu ook vergelijkbare toedieningsvormen uit het buitenland worden betrokken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 20 januari 2023 een gewijzigd tekortenbesluit van ferrofumaraat suspensie afgegeven. Door dit gewijzigd tekortenbesluit kunnen nu ook vergelijkbare toedieningsvormen (waaronder drank en druppels) en sterktes, met dezelfde werkzame stof uit het buitenland worden betrokken, zolang het tekortenbesluit van kracht is. Eerder was al op 18 januari een tekortenbesluit voor de ferrofumuraat suspensie afgegeven.

Naar aanleiding van het gewijzigde tekortenbesluit heeft de IGJ meerdere vragen van apotheekhoudenden ontvangen of de 30 mg/ml presentatie een vergelijkbare sterkte is en of ferrosulfaat onder het tekortenbesluit valt. Het antwoord op beide vragen luidt bevestigend. IGJ geeft aan dat er qua sterkte er weinig variatie is, waardoor 30 mg/ml acceptabel is. Wat betreft de werkzame stof komt IGJ tot de conclusie dat er sprake is van een ijzerpreparaat met verschillende zoutvormen (fumaraat vs. sulfaat). Een verschil in zoutvorm is niet van doorslaggevende waarde, waardoor ook ferrosulfaat uit het buitenland mag worden gehaald, zolang het tekortenbesluit van kracht is.

Deze informatie is ook terug op KNMP Farmanco

Meer informatie over de wijziging

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 01 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!