De IGJ houdt toezicht op de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) publiceerde op 4 september de factsheet ‘Geneesmiddelen op artsenverklaring: een noodzakelijke uitzondering’. Aanleiding voor deze publicatie zijn de bevindingen van de IGJ tijdens inspecties in 2022. In de factsheet staan alle belangrijke zaken rondom het leveren van geneesmiddelen op artsenverklaring overzichtelijk op een rijtje.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) publiceerde op 4 september de factsheet ‘Geneesmiddelen op artsenverklaring: een noodzakelijke uitzondering’. Aanleiding voor deze publicatie zijn de bevindingen van de IGJ tijdens inspecties in 2022. In de factsheet staan alle belangrijke zaken rondom het leveren van geneesmiddelen op artsenverklaring overzichtelijk op een rijtje.

De IGJ houdt toezicht op de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring. Tijdens inspecties heeft de IGJ geconstateerd dat alle betrokken partijen adequate zorg willen bieden aan patiënten. Tegelijkertijd worden nog niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Deze bevinding is meegenomen in de factsheet.

Daarnaast past IGJ naar aanleiding van de inspecties haar eigen werkwijze rondom het aanhouden van een kleine voorraad van een niet-geregistreerd geneesmiddel aan om beter aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk. Zo mag iedere apotheekhoudende een kleine voorraad aanhouden nadat de aanvraag positief is beoordeeld. Dat betekent dat de apotheekhoudende het geneesmiddel voor de behandeling van maximaal twee patiënten voor de behandelduur van maximaal twee weken op voorraad mag houden. Dit geldt alleen voor de indicatie waarvoor de IGJ toestemming heeft gegeven.

Volgens de wet mag iedere apotheekhoudende, waaronder de ziekenhuisapotheek, openbare apotheek en poliklinische apotheek een aanvraag bij de IGJ doen om een niet-geregistreerd geneesmiddel uit een ander land af te leveren aan een Nederlandse arts. Vooraf moet dan wel een artsenverklaring zijn ingevuld. Met de artsenverklaring geeft de arts aan dat de behandeling noodzakelijk is, dat er geen geschikte alternatieven in Nederland geregistreerd zijn en dat de patiënt is voorgelicht over de mogelijke risico’s van het geneesmiddel.

Bekijk het bericht van de IGJ

Factsheet IGJ Geneesmiddelen op artsenverklaring - een noodzakelijke uitzondering

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: IGJ publiceert factsheet over geneesmiddelen op artsenverklarin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!