Apothekers hoeven voortaan geen aanvraag meer bij de IGJ in te dienen voor geneesmiddelen die op de lijst van generieke toestemming staan

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) start per 30 oktober met het verlenen van een generieke toestemming voor een bepaald aantal geneesmiddelen voor het leveren op artsenverklaring. Dit met als doel de patiënt sneller te kunnen behandelen en de administratieve lasten van apothekers te verminderen.

Patiënt sneller behandelen
Apothekers hoeven voortaan geen aanvraag meer bij de IGJ in te dienen voor geneesmiddelen die op de lijst van generieke toestemming staan. De IGJ moest tot 30 oktober 2023 voor alle geneesmiddelen voor het ‘leveren op artsenverklaring’ vooraf toestemming verlenen aan apothekers op basis van hun individuele aanvraag. Met de nieuwe situatie kan er sneller worden overgegaan tot de behandeling. Wel moeten de artsenverklaring worden ingevuld en bijgehouden. De voorschrijvend arts blijft verantwoordelijk voor de artsenverklaring. Voor geneesmiddelen die niet op de lijst van generieke toestemming staan blijft de bestaande procedure ongewijzigd. 

Overzicht geneesmiddelen met generieke toestemming
De geneesmiddelen met generieke toestemming worden gepubliceerd in de Staatscourant, net zoals bij de tekortenbesluiten. Op de website van IGJ is een register ‘Generieke toestemming’ terug te vinden. In dit register worden vermeld: de link naar het bericht in de Staatscourant, de productnaam, sterkte, farmaceutische vorm, indicatie, afkomstig land, en uiterste geldigheidsdatum van toestemming.  

Leveren op artsenverklaring
De Geneesmiddelenwet verbiedt het afleveren van een geneesmiddel waarvoor in Nederland geen handelsvergunning is verleend. Een voorbeeld van een uitzondering op deze situatie is de zogenaamde ‘levering op artsenverklaring’. De aanvraagprocedure hiervoor is uitgebreid en moet zorgvuldig gebeuren.

Bekijk de publicatie IGJ ‘Leveren op artsenverklaring’
Lees het nieuwsbericht van IGJ

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!