De Inspectie heeft toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen

Er is in Nederland een tekort aan Sabril tabletten (vigabatrine), een medicijn tegen epilepsie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen. Sabril bestaat ook als granulaat voor drank. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het granulaat alleen in te zetten voor patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Daardoor blijft het granulaat beschikbaar voor de behandeling van jonge kinderen, voor wie geen alternatief op de markt is.

Epilepsie
Vigabatrine helpt om verschillende vormen van epilepsie onder controle te houden. Specialisten kunnen het voorschrijven als extra medicijn om 'moeilijk controleerbare epilepsie' te behandelen. Ook helpt Sabril bij infantiele spasmen (syndroom van West). Dit is een ernstige vorm van epilepsie, die begint bij kinderen onder de twee jaar. 

Tekort
De leveringsproblemen met Sabril 500 mg filmomhulde tabletten (RVG 13707) komen door problemen bij het maken van de werkzame stof vigabatrine. Het tekort duurt waarschijnlijk tot 1 april 2023. Om toekomstige tekorten zoveel mogelijk te voorkomen, maakt de fabrikant nu gebruik van een extra leverancier voor de werkzame stof. IGJ en CBG blijven in nauw contact met de fabrikant van dit medicijn en volgen de ontwikkelingen in de markt. 

Dringend advies aan zorgverleners
De beschikbaarheid van Sabril 500 mg granulaat voor drank (RVG 15722) is erg belangrijk voor de behandeling van jonge kinderen. Zij kunnen de tabletten niet gebruiken. IGJ en CBG adviseren de apotheken om het granulaat te reserveren voor de behandeling van jonge kinderen. Ze moeten het granulaat dus niet als alternatief voor de tabletten gebruiken, maar gebruik maken van de toestemming van de IGJ om tabletten uit het buitenland te halen, al dan niet via een groothandelaar (tekortenbesluit). Ook vragen we aan artsen om granulaat alleen voor te schrijven aan patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Dat zijn vooral jonge kinderen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Beschikbaarheid epilepsiemedicijn Sabril
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!