Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van ANCA vasculitis bij gebruik van propylthiouracil

Artsen schrijven propylthiouracil voor bij een te snel werkende schildklier. Propylthiouracil remt de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

Vasculitis
Vasculitis is een auto-immuunziekte wat wil zeggen dat het afweersysteem in de war is, overactief raakt en lichaamseigen cellen aanvalt, in dit geval de wand van de bloedvaten. De bloedvaten raken dan ontstoken waardoor de bloedtoevoer naar de achterliggende organen wordt verstoord. Deze organen kunnen door zuurstofgebrek slechter gaan functioneren of zelfs helemaal afsterven. Hoe de ziekte verloopt hangt af van de grootte, het type en de plaats van de ontstoken bloedvaten.

ANCA vasculitis
Sommige vormen van vasculitis kenmerken zich door de aanwezigheid van een bepaald soort antilichamen in het bloed, namelijk ANCA (Anti Neutrofiele Cytoplasma Antilichamen). We hebben het dan over ANCA vasculitis. Deze vorm van vasculitis komt vaak voor in de kleine bloedvaten. Er zijn drie vormen van ANCA vasculitis.

Het is belangrijk dat ANCA vasculitis bij gebruik van propylthiouracil snel herkend wordt om achteruitgang van de ziekte te voorkomen. Bij milde klachten kan het stoppen van propylthiouracil voldoende zijn. Soms is het noodzakelijk dat de patiënt een behandeling krijgt.

In de Amerikaanse en Engelse bijsluiters wordt (ANCA) vasculitis genoemd als mogelijke bijwerking bij gebruik van propylthiouracil. De mogelijk toevoeging van deze bijwerking aan de Europese bijsluiter wordt onderzocht.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 15 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!