Na de boostervaccinatie ontstonden de vergrote lymfeklieren gemiddeld 1 dag na de vaccinatie

Vergrote lymfeklieren (lymfadenopathie) is een bekende bijwerking van de coronavaccins. Na de boostervaccinatie wordt het relatief vaker gemeld dan andere bijwerkingen vergeleken met de 1e en 2e prik. Ook ontstaan ze sneller na de vaccinatie, houden ze iets langer aan en hebben melders er meer last van.

Vergrote lymfeklieren
Lymfeklieren in de hals, oksel, lies en rondom het sleutelbeen kunnen opzwellen bij een ontsteking, een infectie, auto-immuunziekte of na vaccinatie. Dit komt doordat de immuuncellen in de lymfeklieren actief worden.

Vaker na boostervaccinatie
Over het algemeen worden de veelvoorkomende bijwerkingen van de coronavaccinatie even vaak gemeld bij de 1e en, 2e prik of boosterprik. Vergrote lymfeklieren worden relatief wel vaker gemeld dan andere bijwerkingen na de boostervaccinatie vergeleken met de 1e en 2e prik. Dit geldt ook voor reacties op de prikplaats.

Sneller, langer en meer last
Na de boostervaccinatie ontstonden de vergrote lymfeklieren gemiddeld 1 dag na de vaccinatie. Bij de 1e en 2e vaccinatie was dit na 2 tot 3 dagen. Meestal verdwijnen de klachten na een week. De klachten duurden gemiddeld ook een halve dag tot een dag langer dan na de 1e en 2e vaccinatie. Melders hebben er gemiddeld ook meer last van. Sommige melders vergeleken de grootte van de lymfeklieren met een tennis- of golfbal of avocado. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als de klieren langer dan 2 weken vergroot blijven.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vergrote lymfeklieren relatief vaker na coronaboostervaccinaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!